Tijd voor Comité D (naast Comité P)

Op 30/6/2016 waren wij met Dinobusters aanwezig op het congres #Veilig2020 (www.veilig2020.be). De dag werd georganiseerd in de schoot van de provincie Oost-Vlaanderen, dankzij stuwende krachten Steven De Smet en het Socialmediaburo van Nadja De Smet. Naast commisaris-generaal Cathérine De Bolle en gastheer Jan Briers, waren de topsprekers Peter Hinssen, Steven Van Belleghem en … minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon

Meest verrassende wending van de avond kwam ongetwijfeld van de minister – toen die zijn pagina’s lange speech als handdoek in de ring gooide. Hinssen en Van Belleghem hadden immers net een ruim en warm pleidooi gehouden van out of the box denken – zonder box wel te verstaan – om de veiligheidsuitdagingen van morgen aan te kunnen. Daarbij moet de “Shit of yesterday” losgelaten worden – met blik vooruit

Elke schreef hierover een opiniestuk – dat vandaag in de Knack verscheen

Het artikel staat vandaag bij de meest gelezen artikels. Nu nog de beleidsmakers van denken naar doen krijgen, en we zijn er…

Of het aangekondigde Comité D (comité disruptief) er degelijk gaat komen, is op dit moment immers nog niet helemaal te voorspellen. Maar dat we de problemen van vandaag en morgen niet gaan oplossen met de blik op gisteren, staat vast. Net als het feit dat we onze blik breder moeten krijgen dan enkel onze eigen achtertuin.

En voor wie toch blijft denken dat ego’s of macht belangrijker zijn dan een vreedzame samenleving, en persé verdeeldheid willen zaaien, raad ik gewoon aan vanavond eens buiten te staan. Alle mobiele en andere devices uitschakelen. Zwijgen. Naar boven kijken. En je zult zien… hoe klein en nietig je zelf bent. De nulmeridiaan loopt door niemand’s achterwerk – ook niet door het mijne of het jouwe.

De uitdagingen voor de huidige en toekomstige generaties zijn sowieso al gigantisch. Ze moeten het puin ruimen van de generaties voor hen. De gevolgen van een wereldwijde opwarming van de aarde zijn nu al niet te overzien, met overstromingen en droogte enz… tot gevolg. Laat ons op zijn minst van veiligheid een samen-verhaal maken. Waarbij je als veiligheids- en politiediensten niet altijd achter de feiten aanholt, maar pro-actief je blik vooruit hebt. Op naar een nieuw soort veiligheids- en politiediensten. Zoals Steven De Smet al in 2012 schreef in zijn boek “De Nieuwe Politie”

Schermafbeelding 2016-07-26 om 16.05.34.png

Ja, als iedereen ‘s nachts es wat meer naar de sterren zou kijken, zou er een hele andere wereld zijn. Dat wisten Casper en Hobbes ook al…

Schermafbeelding 2016-07-26 om 22.59.43

 

 

3 reacties op “Tijd voor Comité D (naast Comité P)”

  1. Pingback: Het Disruptief Comité maakt zich klaar voor een Nieuwe Politie | Dinobusters

  2. Pingback: Het comité D kleurt buiten de lijntjes | Dinobusters

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.