Schenk jezelf een beetje disruptie

De zomer loopt op haar einde en de meeste bedrijven zitten al volop met hun hoofd in het najaar. Af en toe klinkt er een stemmetje over dingen die ze zeker in de toekomst moeten doen. Een website bouwen om het bedrijf sterker te profileren, de klanten trakteren op interessante artikels,  nieuwe projecten uitrollen… Bedrijven zijn zot van grip krijgen op de toekomst en tegelijk boezemt het angsten in. Wat als…we morgen onvoldoende klanten hebben? Wat als…we nieuwe technologische trends missen die cruciaal blijken te zijn? We horen veel doemscenario’s over hoe bedrijven via disruptie volledig van de kaart geveegd worden. Clayton Christensen beschrijft in zijn klassieker ‘The innovator’s Dilemma’  hoe via een slimme innovatie, een ganse industrie kan verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan de publieke telefooncel die je niet meer in het straatbeeld ziet door de komst van de GSM.  Maar wat is dat gekke disruptiebeest eigenlijk voor iets? De beste manier om het te ontdekken, is het eens toe te passen op jezelf.  We stellen hier een stappenplan voor om jezelf onder te dompelen in een dirsuptief bad. Durf je?

Het leven als goktent: welk risico neem je?

De mens is een kuddedier. We voelen ons lekker bij het doen wat iedereen doet, want dan is het goed. Niet? Het voorbeeld van anderen geeft ons een zeker gevoel. Kijk! Die heeft toch veel succes, dus we moeten dat ook zo doen.  Hij rijdt met een Tesla en woont in een penthouse. Als we dat nu ook eens voor mekaar krijgen, dan zijn we helemaal geslaagd. We bedriegen onszelf continu door onszelf te vergelijken en patronen te volgen. Net zoals de gokker in het casino die telkens de nummers van de verjaardag van zijn moeder speelt. Die nummers brengen geluk volgens hem. Ooit won hij een mooi bedrag ermee. Hij blijft proberen.

Hoe gaat een disruptor om met risico’s? Winnen ze altijd de jackpot met hun techniek? Wel, ze verhogen hun winstkansen door in te zetten op dingen die bijna niemand doet. Ze gaan dus niet de massa volgen, maar juist omgekeerd doen. Denk aan de bitcoins die een nieuwe economie maken naast de klassieke handel.

We kijken nu naar ons dagelijks leven. Wat leren we hieruit? Een klein, banaal voorbeeld. Vorig jaar kocht ik bij Ikea een kast om keukengerief en papierwaren in op te bergen. De kast was ongeveer één meter hoog en anderhalve meter breed. De kast is goedkoop en ik had ze gekocht omdat ze perfect in een kleine studio haar plaats kon vinden. Welk risico liep ik met de kast? De kast kon van minder goede kwaliteit zijn gezien de kostprijs. Ik kon dus mijn investering verliezen als het ding dreigde uiteen te vallen. Een  ander risico is dat de kast weinig marktwaarde heeft om later te verkopen en het niet voor iets anders dan een kast kan gebruikt worden…

IMG_20170810_175055Na ongeveer een half jaar naderde het eerste risico: één van de lades van de kast bleek niet stevig genoeg en de voorkant viel telkens op de grond als je ze opende. Ik besloot die lade niet meer te gebruiken, om de ganse kast niet weg te hoeven gooien. Na een jaar zat ik helemaal met de gebakken peren: we kochten een ander pand en de studio moest opnieuw ingericht worden. De kast werd overbodig  in de studio. Marktwaarde nul.  Bij het inrichten van de studio bleek dat er nood was aan extra zitplaats. De meest simpele en duurste oplossing was de kast naar het containerpark brengen en een nieuwe zitbank kopen. Het is een simpele oplossing omdat de huidige markt alles voorziet om het zo te regelen: op een paar kilometer van mijn huis is er een containerpark en de Ikea lonkt met betaalbare zitbanken. Niet zo disruptief dus en bovendien geld kwijt. We zetten nu ons disruptie-brein op en dagen ons uit. Na wat heen en weer geloop in de studio en het verschuiven van alle meubilair, kwam het Eureka-moment. Met behulp van een schroevendraaier, een hamer en 2 kussens werd de kast een zitbank. De bovenste lades werden verwijderd zodat het ding op zithoogte kwam, twee kussens kwamen op het deksel en…Klaar!

Wat heb ik gewonnen: een zitbank mét kast zonder een kast weg te hoeven gooien.

Wat kan ik verliezen: een zitbank en een kast. Alles dus…

Kortom…

De jackpot winnen als disruptor doe je zo:

  • Een inschatting maken van wat je nu aan het verliezen bent.
  • Creatief nadenken om je verlies op te vangen door iets te doen dat niet normaal is.
  • Uitcijferen wat je nieuwe oplossing opbrengt en in hoeverre het je huidige verlies opvangt.
  • De oplossing uitwerken op een manier dat het een bepaalde periode kan overleven om niet alles ineens te verliezen.

 

Leer en maak  goudklompjes

MW-EZ870_gold_b_ZG_20161109130257.jpgHet leukste moment van disruptie is het leermoment. Je moet snel leren en durven snel nieuwe dingen toepassen om verder te geraken. Doorheen de jaren hebben heel wat mensen in hun leven een routine ingebouwd om de dagelijkse taken makkelijker te kunnen doen.  Elke ochtend een ritueel om te douchen, te ontbijten, de was in de wasmachine plaatsen, bed opmaken, volgens een zelfde weg naar het werk gaan, in de file staan, werken, terug naar huis rijden, onderweg stoppen bij de winkel voor het avondmaal,… Je leeft op automatische piloot en dat maakt het gemakkelijk. Maar…Je staat in de file en je verliest tijd. Toch sta je elke dag in de file. Waarom? Omdat het moet! Ja, want je moet op het werk geraken. Wat als…er een manier bestaat om op het werk te geraken zonder auto en zonder file?

Via het internet kun je van thuis uit werken. Of je kunt verhuizen naar een onbewoond gat waar het nooit file is. Of je kunt een andere job doen waar je nooit meer in de file moet staan. Ons disruptief brein werkt op volle toeren. Maar hoe doe je dat in de praktijk?

Leren is nieuwe dingen proberen om je leven makkelijker en interessanter te maken. Sommige keuzes vergen meer lef dan de andere. Als morgen je werkgever beslist dat je van thuis uit mag werken, dan hoef je enkel het nieuwe systeem te leren en mee te gaan met de stroom dat je werk voorstelt. Als je echter een andere job kiest om nooit meer in de file te moeten staan, dan vergt dat een veel grotere inspanning. Je moet uitzoeken welke job je gaat doen, hoe je dat gaat doen en hoe je opnieuw start. De leercurve van de eerste keuze is eerder lineair: je teert op het leersysteem van je organisatie en die probeert rustig naar boven te gaan en stopt dan tot het doel bereikt is. De leercurve van de tweede keuze (veranderen van job) gaat niet zomaar naar omhoog, maar start van 0 en gaat dan plots stijl naar boven, om dan te eindigen in een vlak. Vergelijk het met de letter S: je zult enorm veel bijleren in de nieuwe job (stijging) en momenten van angst kennen (de S gaat ook een stukje terug in haar beweging). Eens je merkt dat alles werkt, dan ga je wat oefenen zodat het beter lukt en…je terug op automatische piloot zit. Hé, waar zagen we dat ook alweer? Disruptie kan dus voor een stijgende lijn zorgen, maar op een gegeven moment kom je terug op een vlakke baan. Of je stuikt helemaal naar beneden wanneer je keuze toch niet werkt. Je wint of je verliest.

Kortom…

Goudklompjes van je leerproces maken doe je zo:

  • Spot een probleem in je dagelijkse routine.
  • Bedenk een oplossing voor dat probleem waar je denkt maximaal bij te winnen.
  • Koop tijd om de nieuwe oplossing onder de knie te krijgen en de verandering te doen. En drink een gin-tonic voor de goede moed…Spring!
  • Maak jezelf kampioen in je nieuwe richting.
  • Begin terug opnieuw met het spotten van problemen op je dagelijkse routine en los op.

Daag jezelf uit

EP-140109395Hoe kom je nu op al die geniale ideeën om je leven makkelijker te maken? Een techniek is het jezelf heel moeilijk maken. Laten we eerlijk zijn, heel wat mensen hebben het gewoon te goed. Elke dag eten, een dak boven het hoofd, een beetje centen op de bankrekening. En toch zo bang om iets anders te doen… Alles heeft te maken met ons overlevingsinstinct. We zijn geprogrammeerd om te vechten, te vluchten of te bevriezen als er een mogelijke verandering of dreiging op ons af komt. Dat is ons reptielenbrein dat spreekt. Tijd om het Robinson Crusoe Brein aan te zetten: wat als…je op een onbewoond eiland zit en je moet overleven. Beperk je middelen zoveel mogelijk en probeer het daarmee te doen. Wat bedenk je? Een leuk voorbeeld is dat van Theodor Geisel. Hij moest in 1954 een kinderboek schrijven met een woordenschat van maar 225 verschillende woorden. De uitdaging was ontstaan nadat de uitgever ontdekte dat heel veel kinderen niet lezen omdat er geen boeken bestonden die leesbaar waren voor hen. Wat als we een boek maken dat iedereen kan lezen, ongeacht de rijkdom van woordenschat? Theodor Geisel ging aan de slag en het bleek een verdomd moeilijke klus te zijn. Drie jaar later kwam hij eindelijk tot een prentenboek ‘Cat in the Hat’. Een nieuw genre was geboren: het kinderboek. Het werd een bestseller en vele gelijkaardige publicaties volgden.

In het voorbeeld van mijn Ikea-kast heb ik ook voor mezelf moeten gebaren alsof ik geen geld had om een zitmeubel te kopen. Ik had perfect naar het containerpark en de Ikea kunnen gaan. In mijn verbeelding was er geen geld en geen Ikea.

Kortom…

Jezelf uitdagen tot disruptie doe je zo:

  • Probeer oplossingen te bedenken voor problemen met minder middelen.
  • Blijf volhouden, soms moet het pijn doen in je hoofd.
  • Zet je Robinson Crusoe Brein aan: je moet overleven op dat onbewoond eiland. De tijd gaat nu in…

Zoek rare vogels op

30-Funny-Bird-Pictures-8.jpgDisruptie staat of valt met geniale ingevingen. Die kan je zo krijgen, maar als je je kansen wil vergroten dan kan het helpen om mensen op te zoeken die helemaal anders denken en doen dan jij. Met Dinobusters bijvoorbeeld, hebben we de neiging om regelmatig eens binnen te kijken bij mensen die bezig zijn met nieuwe technologie. Programmeurs, ontwikkelaars, designers,… Die mensen zijn heel sterk in logisch nadenken en zijn vaak mee met allerhande leuke nieuwigheden die je dagelijks werk eenvoudiger maakt. Zo ontdekten we nieuwe manieren om projecten te managen, maar ook interessante leerplatformen om onze eigen marketing op punt te zetten. Zonder deze mensen hadden we nooit in contact gekomen met deze oplossingen en stond ons bedrijf waarschijnlijk minder ver dan dat het nu staat.

In je dagelijks leven kan je via inspiratie bij anderen leuke, nieuwe dingen introduceren. Ben je je dagelijks eten beu? Zoek een exotisch restaurant en ga een toffe babbel aan met de kok over nieuwe smaken en neem ze mee naar je thuis. Heb je tegenslag en lukken er een aantal projecten niet? Volg een workshop improvisatietheater en pas dat toe op je probleem.  Neem je vragen mee naar mensen die anders zijn dan jou en geniet van hun gekke antwoorden.

Kortom…

Rare vogels brengen je op rare ideeën en dat doe je zo:

  • Ga de deur uit en stap ergens binnen waar je nog nooit geweest bent.
  • Infiltreer in groepen die bezig zijn met iets waar je weinig of niets van kent en stel hen een prangende vraag waarmee je zit.
  • Kijk naar waanzinnige series en films, lees boeken en laat je verbeelding werken. Wat als…Sarah uit Orphan Black met jouw probleem zat. Wat zou ze doen?

 

Neem een stap terug om vooruit te kunnen gaan

the-european-economy-is-going-backwards.jpgDit is voor veel mensen een lastige. Je hebt de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd en die wil je niet kwijt. Je bent copywriter, rechercheur, administratief bediende, huisvrouw,…Jaren ben je ermee bezig en dan beslis je om iets anders te doen.Voelt een beetje eng omdat een nieuwe richting kiezen ook overeen komt met opnieuw reputatie opbouwen. Opnieuw leren. En dat kan voelen alsof je een stap terug zet. Dat gevoel komt doordat je je vergelijkt met je oude situatie, maar is eigenlijk niet relevant als je het bekijkt vanuit een ruimer perspectief. Stel, je bent altijd al copywriter geweest. Je besluit dat je gezin meer aandacht verdient en je kiest ervoor om een webshop te openen en meer thuis te blijven. Er is een stemmetje in je hoofd dat zegt: “Oei…gaan ze me niet zien als een mislukte copywriter die nu huisvrouw wordt?” Je oude situatie verlaten geeft meteen een hersenkronkel dat dit overeenkomt met een mislukking van het verleden. Stel je bent huisvrouw met een webshop en je beslist om copywriter te worden. Ook dan kan het stemmetje jammeren en zeggen:’Ik ben niet gemaakt voor dit leven, het is te moeilijk om de huistaken geregeld te krijgen’.

Elke stap terug is feitelijk een stap vooruit. Hoe kan dat? Je leert plots nieuwe dingen en dit geeft mogelijkheden om dit te combineren met je vroegere ervaringen. De huisvrouw die een kookboek of een kinderboek schrijft. Het lastige is dat je tijdens het moment dat je beslist om een andere weg te bewandelen, precies tijd aan het verliezen bent. Leren is iets dat traag kan verlopen. Eens door die fase, kom je gelukkig terug in die stijgende lijn waarover we het hiervoor hadden.

Kortom…

Een stap terug zetten brengt je vooruit en dat doe je zo:

  • Als je een andere richting uitgaat, vergeet dan je vaardigheden van het verleden niet. Blijf je talenten omarmen en combineren.
  • Een stap terug moet een doel hebben waar je jezelf gelukkig bij voelt. Hap naar adem en geniet van dit moment, net zoals je op vakantie gaat.

Plan je mislukking

BJ8nG3BCIAA4nt5.pngDisruptie is eigenlijk plannen om te mislukken. Ooit had ik het briljante idee om een cursus loodgieter te volgen en zelf ons toilet te installeren. Ik had alles op een rij en alle YouTube filmpjes van hangtoiletten gezien. Tot je er daadwerkelijk aan begint. Het toilet hangt er, maar na ontelbare pogingen om het ding fatsoenlijk gemonteerd te krijgen en mits het inroepen van een paar hulplijnen onderweg. Mislukken komt overeen met schaamte en daar moet je tegen kunnen. Na de mislukking komt het leren en ontdekken wat er nu juist fout ging. En dan begin je opnieuw of met iets anders. Tot het lukt.

Kortom…

Plan je mislukking om te lukken en dat doe je zo:

  • Spreek op een andere manier tegen jezelf na elke mislukking. Feliciteer jezelf dat je iets nieuws durfde en begin dan lessen te trekken.
  • Disruptie hoeft geen ‘alles-of-niets-spel’ te zijn. Verander kleine dingen en kijk welke impact ze hebben zonder  gans je leven in de weegschaal te leggen.  Begin met het toilet te renoveren in plaats van meteen een nieuwbouw te zetten als je nog nooit iets in de bouw hebt gedaan…

Laat je strategie blinken

De enige manier om je disruptief avontuur te overleven is door het bijhouden van je spoor. Hoe maak je vooruitgang? Wat denk je dat dit heeft veroorzaakt? Wie wordt hier blij van? Denk zoals een sporter die telkens zijn grenzen verlegt en via training bijhoudt hoe hij progressie maakt. Dit kan een beetje saai en on-disruptief klinken, maar het zorgt er wel voor dat de nieuwe manier van doen iets oplevert. Het is een klassieker in projectmanagement om de dingen op te volgen om je doel te bereiken. Focus en disruptie liggen dicht bij elkaar. En dan, als je eindelijk ermee klaar bent, dan kom je terug op een vlakke lijn uit. Een kabbelende rivier. Het gevaar om in slaap te vallen in deze leuke comfortzone. Het verhaal start opnieuw. Welk risico neem je?

Kortom…

Laat je strategie blinken om je eigen disruptie te overleven en dat doe je zo:

  • Blijf bewust van wat je aan het doen bent en meet je vooruitgang.
  • Eens je het gevoel hebt klaar te zijn, geniet dan van je eigen disruptie.
  • Val niet in slaap en start opnieuw.

 

Meer lezen over het heft in eigen handen nemen en disruptie?

 

2017-05-29 10.55.44‘Aan het stuur van je eigen leven’ is het kersverse boek van Dinobusters om via 7 deugden je leven in de richting te brengen zoals je het graag wil. Een heleboel inspirerende verhalen en na elk hoofdstuk heel praktische oefeningen om zelf te doen. Het is disruptie toegepast op je eigen leven om als mens te kunnen groeien. Bestel het hier in onze webshop of via de boekhandel. We geven ook workshops om jou op weg te helpen en die zijn te boeken via info@dinobusters.be

 

 

Schermafdruk 2017-04-17 21.20.01In het Dinobuster Magazine van afgelopen lente geven we een leuke tool weg om je business plan fris en monter te houden. Helemaal gratis online of  op papier te krijgen voor een prikje via onze webshop

 

 

The-Day-After-Tomorrow_d17fa0d4a70ddd8a7e8e19d14f1806e4.jpgThe Day after Tomorrow‘ is het nieuwe boek van Peter Hinssen en de oplettende lezer zal heel veel informatie terugvinden over hoe disruptie werkt. Peter kent zijn klassiekers en heeft dit samengevat in een simpel model om te leren denken in de toekomst. Handig voor bedrijven.

 

 

514yoeaqvTL._SY344_BO1,204,203,200_The innovators Dilemma‘ is een klassiek boek over disruptie en geschreven door Clayton Christensen. Ondanks het al een aantal jaren oud is, blijft het nog heel relevant en actueel.

 

 

2 reacties op “Schenk jezelf een beetje disruptie”

  1. Dit is op Werken aan de organisatie van de toekomst doe je samen… herblogden reageerde:

    Af en toe eens buiten de lijntjes kleuren of nog beter: kleuren zonder lijntjes … Het kan allemaal. In deze blog van Dinobuster Elke lees je hoe je kan beginnen met jezelf af en toe die hoek eraf te gunnen. Want geloof ons, ze kan je ondanks de blutsen en builen heel wat plezier opleveren ook 🙂

    Veel leesplezier en vooral een warme uitnodiging om ook zelf de lijntjes af en toe achterwege te durven laten… #stuurjeleven en besef: Vandaag komt maar één keer…

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.