Het belang van open communicatie en grassroots movements bij het stimuleren van innovatie in bedrijven


Dinobuster Elke Wambacq was op donderdag 24 april te gast bij Verhaert Innovation Academy om tijdens een webinar te praten over change management. Hoe kan je vanuit de basis verandering in een organiseren stimuleren en waarmaken? Elke werd er door Stijn Smet geïnterviewd en we delen via deze blog graag de belangrijkste inzichten.

De mogelijkheid om bedrijfsculturen te veranderen

Elke gelooft dat het mogelijk is om bedrijfsculturen te veranderen. Dit kost echter tijd én de overtuiging in gemeenschappelijke waarden. Leiderschap speelt een cruciale rol in dit proces, net als communicatie en de bereidheid om feedback te accepteren en ervan te leren.

Helden koesteren binnen organisaties

Om verandering van binnenuit te stimuleren, is het belangrijk om een coalitie van moedige mensen binnen de organisatie te hebben die bereid zijn om de uitdaging aan te gaan en “dinosaurussen” (verouderde processen, gewoonten of systemen) te identificeren. Een samenwerking tussen top- en lagere niveaus binnen de organisatie is essentieel om een ondernemende houding te bevorderen en ervoor te zorgen dat veranderingen aansluiten bij de bedrijfsstrategie.

Belangrijkste vaardigheden om op te focussen

Innovatie draait om het oplossen van problemen en het ontwerpen van nieuwe manieren om dingen beter te maken. Het ontwikkelen van een ondernemende mindset en het opbouwen van veerkracht zijn cruciaal. De leerdoelen kunnen echter variëren, afhankelijk van het individu en hun comfortniveau bij het uitproberen van nieuwe dingen.

Het ontwerpen van een impactvol leerpad

Een programma-directeur moet rekening houden met persoonlijke coaching voor de deelnemers en hen helpen bij het reflecteren op hun dagelijkse stappen. Het veranderen van gedrag gaat ook over het begrijpen van je eigen gedrag en het omarmen van verandering.

Tegemoetkomen aan de diversiteit in leerbehoeften en -stijlen

Om aan de diverse leerbehoeften en -stijlen te voldoen, is het belangrijk om de achtergrond en toekomstbestendige vaardigheden van mensen te begrijpen. Daarnaast kunnen verschillende leervormen worden ingezet. Denk daarbij aan klassikale training, e-learning, mentoring en community of practices,… Niet iedereen leert immers op dezelfde manier en heeft hetzelfde leerdoel.

Gouden advies en valkuilen om te vermijden

Elke’s gouden advies is om open te zijn en te durven praten over wat er gaande is. Eerlijke communicatie en open debat zijn essentieel om de organisatie draaiende te houden. Door rekening te houden met deze inzichten en strategieën, kunnen organisaties een omgeving creëren waarin verandering, innovatie en groei kunnen floreren.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.