Het begint allemaal met … Drie tips voor vlottere veranderingen

Wij worden regelmatig gevraagd om lezingen en workshops te geven over… hoe je verandering kan doorvoeren in organisaties. Hoe je ze kan doen landen…

In een notendop… Drie tips die je alvast een hele stap vooruit kunnen helpen…

1. Attitude is alles

Als je één iets onthoudt van wat wij dan vertellen, laat het dan aub dit zijn… Het begint allemaal met de juiste, positieve ingesteldheid. Met de juiste attitude.

Schermafbeelding 2015-12-12 om 15.23.56

En wij weten het, niet iedereen heeft het geluk te worden geboren met een overdosis optimisme. Toch is die positieve ingesteldheid cruciaal bij veranderingstrajecten. En essentieel voor een goede werksfeer. Gelukkig ook is die attitude even besmettelijk als het gekanker van “Zaagje en Klaagje” (de negativo’s). We moeten er alleen nog in slagen onze stem vaker te laten horen als optimist…

2. Geef tijd aan verandering

Schermafbeelding 2015-12-12 om 16.58.00

We merken bij de meeste veranderingen, dat de top wel degelijk goede redenen en intenties heeft naar de toekomst toe.  Men wil een verandering implementeren en denkt daar doorgaans héél goed over na. Eerst “en petit comité”. Daarna met het hele management team. Vervolgens worden de teamleiders betrokken en tot slot… de grote groep medewerkers die de verandering zullen moeten uitdragen en realiseren.

Probleem daarbij is dat de eerste fase (management) vaak zoveel tijd in beslag nam, dat er amper nog tijd is om uitvoerig te communiceren en vooral: tijd te nemen om een verandering te doen landen.

Schermafbeelding 2015-02-14 om 23.02.34.png

En toch is net die veelvuldige communicatie, langs verschillende kanalen en media, cruciaal om zoveel mogelijk mensen te bereiken en draagvlak te vergroten. Hoe vaak horen we niet “maar dat is toch al eens eens gecommuniceerd” (verwijzend naar één zin in een algemene mail naar hele bedrijf of uitspraak op heel betoog in personeelsvergadering). En ongetwijfeld is het dan wel vermeld, maar bij communicatie is het cruciaal dat de boodschap niet enkel gezonden wordt, maar ook ontvangen. Check daarbij zeker wat men heeft onthouden / verstaan van een bepaalde communicatie en blijf communiceren, zeker (of moet ik zeggen: vooral) als het moeilijk gaat.

Weerstand is trouwens een zegen in elk veranderingstraject. Weerstand betekent dat de medewerkers nog betrokken zijn. Dat het nog iets voor hen betekent. Je moet je pas écht zorgen maken, als er géén enkele reactie komt. Want dan heeft men afgehaakt

Schermafbeelding 2015-01-28 om 00.11.15

Op deze transitiecurve, zie je trouwens hoe weerstand tegen verandering doorgaans verloopt… In fases… Tijd geven aan die verschillende fases en er begrip voor opbrengen, zal noodzakelijk zijn. Dat betekent niet dat je als leidinggevende moet toestaan dat mensen eindeloos “blijven hangen” in de neerslachtige depressie-fase. Maar je moet ze wel de ruimte geven om door die fases te gaan. Blijf vooral… praten met elkaar…

3. Verbeter de wereld… begin bij jezelf

In organisaties die door veranderingen geloodst moeten worden, is het cruciaal dat er leiderschap aanwezig is. Leiderschap betekent echter niet uw paraplu opentrekken… Evenmin is het een kwestie van het hoogste in de pikorde worden, zodat je lekker op elkaars hoofd kan sch**ten

Schermafbeelding 2015-12-12 om 17.20.04

Leiderschap is wel: wees jezelf en de rustige baken in die tijden van verandering. Durf de verandering echt te (bege)leiden, geloof erin, wees authentiek, neem beslissingen, motiveer ze, wees er voor je medewerkers en breng begrip op voor het feit dat ze het moeilijk hebben met deze verandering. Dat had jij trouwens ongetwijfeld als leider ook, alleen is dat al even geleden omdat jij al meer tijd kreeg om hieraan te wennen.

En…

Schermafbeelding 2015-12-12 om 17.17.53

 

Ja, een nieuwe organisatie, die maak je samen… Met vallen en opstaan. Want fouten maken mag. Je mag alleen niet de fout maken er niet uit te (willen) leren…

1 reactie op “Het begint allemaal met … Drie tips voor vlottere veranderingen”

  1. Pingback: Kom mee... naar Webinar-land (1) - Dinobusters

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.