Bitcoin: bedreiging of opportuniteit? Op ontdekking bij BNP Paribas Fortis in Gent.

 

Donderdag 22 september hebben we bij BNP Paribas Fortis een workshop mogen geven over blockchain en wat dit allemaal voor de bank kan betekenen.  Daarvoor zijn we ontvangen in het indrukwekkende Flagship van BNP Paribas Fortis op de Kouter in Gent. De locatie geeft je de indruk in een science fiction film beland te zijn met digitale wanden, een virtual reality room en vergaderruimtes met allerhande technische snufjes. We laten ons enthousiasme los op een zeer diverse groep van zowel kenners van de nieuwe technologie als mensen die er graag wat meer over willen weten.

Voorbij de hype durven kijken: Blockchain

Blockchain kan je vergelijken met een groot orderboek op het internet waarbij mensen op een veilige manier transacties kunnen doen via kleine, slimme contracten (smart contracts).  Van zodra iemand een transactie wil doen, dan zijn er verschillende soorten digitale munten waar je gebruik van kunt maken. De meest gekende digitale munt is de bitcoin. Het systeem zorgt ervoor dat er geen centrale tussenpersoon, zoals een bank, meer nodig is om transacties te kunnen doen. Iedereen is als het ware een beetje bank.

De blockchaintechnologie is eigenlijk ontstaan in reactie tegen de bankencrisis  van enkele jaren geleden. De huizenmarkt in De Verenigde Staten is op dat moment  aan het instorten – er zijn teveel volatiele hypotheekleningen in roulatie. Mensen die eigenlijk onmogelijk een lening konden afbetalen, krijgen daardoor toch producten aangesmeerd. Daar bovenop komt dat de ratingbureaus, die moeten instaan voor een betrouwbare inschatting van de producten, foute info verschaffen. Intussen ontstaat een hyper-inflatie. Het ziet ernaar uit dat het monetair systeem op haar grenzen botst.

Enkele jaren later is er een ganse weg afgelegd met bitcoins en kunnen we stilaan enkele lessen trekken uit het nieuwe systeem. De blockchain en de crytomunten bieden heel wat oplossingen om een betrouwbare economie te maken, al zien we ook een aantal bedreigingen. Deze mogen niet onder de mat worden geveegd. Elk systeem kan immers zowel op een goede als een slechte manier gebruikt worden. Niks nieuws onder de zon, al moeten we daar wel degelijk alert voor durven zijn. Bij de opkomst van nieuwe systemen, hebben we wel eens de neiging om alleen de voordelen ervan te zien. Dat maakt echter van de “darth vader” – kant een blinde vlek. Deze ontkennen is zonder twijfel een risico. Zo zijn er bijvoorbeeld hackers die valse digitale portefeuilles maken. Daarnaast ontstaan er onbetrouwbare sites die slachtoffers lokken in louche goktenten.

Het is en blijft dus de uitdaging om zich goed in te werken in de wereld van de blockchains om te begrijpen hoe het werkt zodat het op een positieve manier ingezet kan worden.

Gelukkig zijn er intussen al communities die met veel plezier mensen inwijden in de technologie. In Gent is er bijvoorbeeld Gent Bitcoinstad waar je deel kunt nemen aan toffe workshops en kunt ontdekken wat er allemaal mogelijk is met deze technologie. In Antwerpen is er ook het initiatief Locals dat regelmatig samenkomt in Born in Antwerp.

Samen de bank van de toekomst maken

Tijdens de workshop wordt snel duidelijk dat er met blockchain heel wat nieuwe vraagstukken op tafel komen. Via een methodiek die we van Google pikten (ahum, geleend hebben), de Moonshot thinking, gaan we vervolgens aan de slag om te kijken welk effect de blockchains op de toekomst van de bank zal hebben en of banken nog wel een rol te spelen heeft.

Verrassende uitkomst is al heel snel dat, zelfs wanneer de cryptomunten volledig doorbreken, er toch nood blijft aan een betrouwbare partner. bv wanneer je GSM is gestolen, en daarop staat je veilige sleutel om transacties te doen- terwijl tegelijkertijd je backup op de één of andere manier is vernietigd, zou het handig zijn om een veilige kluis te hebben om op terug te keren. Het gevoel van veiligheid en vertrouwen blijkt een belangrijk issue te zijn als we werken met een decentrale betaalmanier.

Daarnaast wordt geopperd dat geld enkel uitleenbaar mag zijn, als het er echt is. Als nu bijvoorbeeld iedereen zijn geld ophaalt bij de bank, stort het volledige systeem in. Blockchains zouden ervoor kunnen zorgen dat geld enkel uitgeleend kan worden op basis van echte overschotten.

Een andere rol die de deelnemers zien, is het installeren van een grote databank aan projecten. De bank is als het ware een database met interessante, duurzame projecten waar mensen in kunnen investeren. De projecten bezitten een soort kwaliteitslabel zodat je weet dat je niet aan het investeren bent in oplichters.

Het is duidelijk dat de deelnemers na het einde van de workshop nog niet uitgepraat zijn. BNP Paribas Fortis sluit de avond af met een hapje en een drankje, verder filosoferend over hoe onze toekomst eruit zal zien.

Meer weten?

Wil je graag weten wat er allemaal aan bod kwam tijdens de presentatie? Ontdek dan de slideshare hieronder.

Benieuwd naar het indrukwekkende Flagship van BNP Paribas Fortis? Ga dan zeker eens een bezoekje brengen aan hun kantoor in de zonnestraat in Gent om er een koffie te drinken. Ze bieden ook gratis vergaderruimtes aan die je via een website kunt boeken.

1 reactie op “Bitcoin: bedreiging of opportuniteit? Op ontdekking bij BNP Paribas Fortis in Gent.”

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.