Een glimlach op 100 vrolijke gezichten…

Er zijn zo van die opdrachten waar je onmogelijk op kunt terugblikken zonder vrolijk te worden. #Museumdag16 is er zo ééntje. De editie 2016 staat volledig in het teken van gastvrijheid, ofte je klant centraal stellen in alles wat je in, door en voor je museum onderneemt. Een kluif waar wij maar al te graag onze tanden, of moet ik zeggen, onze scharen, in zetten.

Maandag 10 oktober 2016 is het eindelijk zover. Provincie West-Vlaanderen verzamelt de cultuurtroepen. Iedereen die een rol opneemt in en rond de Westvlaamse musea, wordt uitgenodigd op deze inspiratiedag. Met om en bij de 100 deelnemers uit maar liefst 17 organisaties kan het evenement alleszins rekenen op groot enthousiasme binnen de sector. De deelnemers komen uit alle lagen van de verschillende organisaties – en worden door ons Dinobusters uitgedaagd niet enkel “out-of-the-box” te denken, maar … hun box gewoon weg te gooien. Inspinazie gooit naast de box ook alle remmen los, met een eerste verwelkoming die ervoor zorgt dat plots 100 man / vrouw elkaars rug staat te masseren. Er zijn ongetwijfeld vreemdere manieren om je (werk)dag te starten … maar toch niet zo heel erg veel 😉

Pecha Kucha’s als eye openers

Na de verwelkoming door organisatie en politiek, dompelen enkele enthousiastelingen iedereen onder in de praktijk van gastvrijheid in ‘t kwadraat – behandelen zoals je zelf wil behandeld worden…

Er volgen 5 korte teasers in de vorm van Pecha Kucha’s – die de aanwezigen prikkelen en doen nadenken. Ze bezorgen alleszins een karrevracht aan tips en tricks om in de rugzak te steken en zelf mee aan de slag te gaan. Wij hebben bij iedereen minstens één iets onthouden…

  • Bart Vermandere (Inter): doe eens een dubbele buggy test
  • Annelies Gobert (Westtoer): De kleinste verandering in een mondhoek kan een groot verschil maken… En: Luister online naar wat ze u niet in uw gezicht durven zeggen…
  • Janien Prummel – Elke uitgang is ook een ingang. Van verboden te filmen, fotograferen, babbelen, aanraken, … naar “kom binnen 🙂 “
  • Marie Anne Remmelink (Familiemusea) – Families maak je in musea gelukkig met spelen/leren, samen en autonomie
  • Loes Janssen (Van Abbemuseum, Eindhoven) – Radicaal anders is soms echt radicaal (door bv jouw bezoekers je zalen te laten samenstellen)

schermafdruk-2016-10-12-19-00-29

Scan de dino’s in je organisatie

Na al die inspirerende voorbeelden, is het aan het publiek zelf om te reflecteren en stoom af te laten. De grote groep wordt in de voormiddag ingedeeld volgens de rol die ze in hun organisatie opnemen. Alle deelnemers komen zo in een groepje terecht van collega’s met soortgelijke rol… maar in een andere organisatie. Met deze kruisbestuiving gaan ze aan de slag om dino’s te identificeren of “scannen” in hun eigen organisaties. Dino’s zijn uiteraard geen oude grijze mannen in grijze pakken (voor wie zich aangesproken voelt 😉 ) maar situaties die niet meer zijn aangepast aan de gewijzigde verwachtingen van de klant.

Dat deze situaties niet worden aangepast, ligt aan twee mogelijke pistes – de “stofwolk” volgens onze dinsocan

  • eigen weerstand tegen verandering (jaja, die hebben we allemaal – laat ons eerlijk zijn)
  • de context –  die ofwel uitlokt dat je op bepaalde manier reageert (cultuur van de organisatie) ofwel van buitenaf naar binnen inspeelt op de organisatie (bv vergrijzing, mondige klant, impact sociale media, …)

En toch is het cruciaal dat je, ondanks deze stofwolk, nadenkt over… een eerste kleine stap die je zelf kan zetten in de richting van deblokkeren van de de impasse. We denken namelijk collectief nog al te vaak dat de grote veranderingen “van bovenaf moeten komen“. Daardoor vergeten we van onze eigen kracht uit te gaan en laten we kleine kansen onbenut voorbij gaan. Een berg beklimmen doe je nochtans niet in één grote sprong van de begane grond naar de top, maar met vele kleine stapjes in de juiste richting…

Voor deze oefening worden we bijgestaan door 5 interne dinobusters van de provincie West-Vlaanderen – die na een stoomcursus dinoscanner invullen elk een eigen groepje begeleiden. En dat ze dat goed gedaan hebben, mag gezegd zijn 🙂

schermafdruk-2016-10-12-18-16-22

Figuur: DE DINOSCAN (@Dinobusters)

Kennis delen over de hokjes van je eigen organisatie heen is nog waardevoller als dat ook plenair durft doen. Daarom voorzien we de rol “verslaggever” in elk groepje. Deze “chinese” vrijwilliger legt één voorbeeld de eigen scan plenair uit – sharing is caring…

schermafdruk-2016-10-12-23-07-01

Met tijdschriften, pritt en schaar bij de hand, kom je door het hele land (of toch ongeveer)

Na de diagnose van de huidige situatie (dinoscan) is het tijd om scherp te krijgen wat “gastvrijheid” voor het eigen museum betekent, wat nu al goed gaat en wat beter kan. Daarna willen we iedereen terug doen dromen. Want uiteindelijk willen we de groep wel in beweging krijgen – zodat ze na een dag vol inspiratie, ook zelf aan de slag gaan in hun eigen musea.

Daarom dagen we hen uit, in groepjes van hun eigen musea, hun droom van het ideale museum te visualiseren. Die visualisatie geeft immers richting – op langere termijn.

En wie visualiseren zegt, zegt in onze ogen ook… MOODBOARD. Wij zijn alvast enorme fan van deze methodologie, waarbij je met tijdschriften, scharen, lijm, stiften … aan de slag gaat en alles verzamelt / samenbrengt wat voor jou te maken heeft met die ideale richting voor jouw museum. Zelf maken we voor elk boek dat we gaan schrijven, alsook voor elk groot project waarvoor we ons engageren, een moodboard – die dan ineens ons stille kompas wordt.

Nu, voor 100 man/vrouw voldoende tijdschriften en materiaal verzamelen, het bleek ook voor ons een uitdaging 😉 De Paradisio en Dreamland zijn er wel bij gevaren. En aan toekomstige klanten: je kan ons nog lichtjaren boeken met deze hoeveelheden materiaal, hihi. De zolder en kelder staan voortaan goed volgepropt met dit soort materiaal …

Eén van de grote voordelen van mensen zo uit hun comfort zone te halen en hen terug te doen knippen en plakken, is dat ze het gewoon gigantisch leuk vinden om nog eens terug te “mogen” creatief bezig zijn. Ja, tekenen, knippen en plakken, het zijn van die zaken die ons gewoon worden afgeleerd in de lagere school – terwijl ze het denkproces net kunnen bevorderen. Het was alleszins een plezier om iedereen met zoveel passie en enthousiasme te zien knippen en plakken. Sommigen gingen er zelfs voor op de grond zitten, schoenen uit en gewoon doen…

De missie resulteerde alvast in een mooie droom voor de toekomst bij elke tafel. Het resultaat hiervan (in een notendop) willen we jullie zeker niet onthouden. En tip: kijk naar de vele lachende gezichtjes 🙂

De reis van de klant… gaat door

Het thema van de #Museumdag16 is “gastvrijheid” – en dat blijkt ook uit de laatste workshop-oefening. Via de “customer journey” worden de verschillende teams uitgedaagd om bijna letterlijk in de schoenen van hun klant te gaan staan. Ze moeten de reis doorheen het museum (“hun museum”) maken – van idee, tot ticketverkoop, bezoek, en nazorg – met de bril van hun klant op. Wat is voor de klant een “wauw” beleving, wat is “neutraal” en wat zorgt voor ergernis?

Met het in kaart brengen van de reis van de klant, komt meteen ook een einde aan #museumdag16. Maar niet voor we met een glaasje klinken op een zeer geslaagde editie 2016. En zo eindigt deze museumdag zoals ze ook begonnen is: met een grote glimlach op de 100 gezichten – en een rugzak vol inspiratie. Op naar de editie van 2017…? 🙂

De slides van de dag vind je alvast hier terug

Uiteraard maakten we ook een filmpje van deze heel boeiende dag:

1 reactie op “Een glimlach op 100 vrolijke gezichten…”

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.