Grote uitvinders en kleine genieën

De stad Aalst heeft de afgelopen jaren een flinke evolutie doorgemaakt. Vroeger werd het kleine industriestadje al smalend ‘Margi Aalst’ genoemd, maar wie er regelmatig komt merkt dat dit helemaal niet meer zo is. Sinds kort tekenen studenten ook mee de stad uit via Broeikas. Broeikas is een samenwerking tussen HoGent, Odisee en Stad Aalst waarbij jongeren luisteren naar verlangens van bewoners, organisaties en bedrijven en er meteen mee aan de slag gaan. Jongeren worden zo al doende ondernemer en geven extra kleur aan de toekomst van de stad. Wij mochten via HoGent aanwezig zijn op de ontbijtsessie van Broeikas en troffen daar Jeroen Lemaire aan, CEO van In The Pocket. Hij had het over digitalisering en hoe bedrijven zich kunnen voorbereiden op de toekomst.

Het postmobiel tijdperk is aangebroken

Terwijl iedereen nog in de ban is van zijn smartphone, prepareert de technologiewereld zich voor het ‘postmobiel’ tijdperk. Smartphones zijn ondertussen zodanig ingeburgerd dat het vergroeid is met onze manier van communiceren. Tijd voor een volgende stap dus, en die stap zal gezet worden door een combinatie van Artificiële Intelligentie, Internet of Things en Mixed Reality. Onze smartphone is ondertussen uitgerust met kleine gadgets zoals een GPS of een sensor die bewegingen detecteert. Deze componenten zullen in de volgende fase een eigen leven gaan leiden waardoor het downloaden van apps niet meer nodig zal zijn om een functie op te roepen. Je wandelt ergens in een stad en je toestel heeft automatisch door dat je er bent en stuurt jou info door die relevant is voor dat moment. De machines leren door elke stap die je zet en waar je al dan niet interesse voor toont. Dit zal extra kracht krijgen door de toename van hybride applicaties. Bij hybride applicaties gaan er ingebouwe apps in je smartphone gevoed worden door de inhoud van bepaalde websites. Omdat deze technologie zo krachtig is en telkens bedrijven uitdaagt om strategisch de juiste keuzes te maken, is het belangrijk om deze trends goed te begrijpen en te kijken hoe je dit als bedrijf voordelig kunt uitspelen.

Waarom je geen grote uitvindingen hoeft te doen

Moet je als bedrijf grote uitvindingen doen om je positie in de markt te versterken? Eigenlijk niet. Bij het ontwikkelen van Artificiële Intelligentie bijvoorbeeld, komt er een grote kostprijs kijken. Machines hebben veel tijd nodig om te leren vooraleer ze losgelaten worden op de consument. De grote uitvindingen zullen dus eerder bij de grote jongens met veel geld te vinden zijn. Denk aan onderzoeksinstellingen of grote bedrijven zoals Google en IBM. Kleine bedrijven zijn dan weer in het voordeel dat ze die grote uitvindingen kunnen gaan toepassen op een vernieuwende manier. Hoe kan het leven van de consument beter gemaakt worden? Hoe kunnen we de dingen eenvoudiger gaan doen? Daar zit de echte innovatie of zelfs mogelijke disruptie van de markt. Nieuwe processen die bedacht worden via bestaande (spits)technologie.

De 4 geboden van een strategie die tegen een stootje kan

Wat kun jij als bedrijf nu doen om op een slimme manier met die nieuwe trends om te gaan? In The Pocket gaf 4 geboden mee om jouw strategie volledig future proof te maken:

1. Stel duidelijke doelen voorop en meet je resultaten

Het lijkt een open deur intrappen, maar het blijft een grote dooddoener bij veel bedrijven. Strategie is voor heel wat organisaties nog steeds een wollig iets en doelen zijn vaak onvoldoende concreet. Het is belangrijk om te weten waar je naartoe gaat en hoe je het resultaat na afloop van het project gaat meten. Dit is een continu proces dat de leercurve van de organisatie naar omhoog trekt.

2. Durf snel lanceren

Vaak wachten we te lang op het lanceren van een nieuwe dienst of product. We hebben schrik dat het niet goed zal zijn of hebben de neiging om alle mogelijke belangen eindeloos af te toetsen. Vooral in overheden en grotere organisaties kom je die traagheid wel eens tegen. In een snel veranderende wereld moet je durven snel lanceren. Snel falen en snel weer opstaan hoort daar ook bij.

3. Zet in op snelheid en eenvoud

Vaak willen we naar de markt trekken met een product of dienst die perfect is. Alle toeters en bellen moeten er zijn zodat de klant het ideale product in de schoot geworpen krijgt. Dit is niet nodig omdat klanten meestal al heel tevreden zijn met een eenvoudig en degelijk product dat bovendien snel tot bij hen komen. Denk bijvoorbeeld aan de Nokia 3310 die terug op de markt komt en waar heel wat klanten in dit flitsende smartphonetijdperk toch stiekem naar verlangen.

4. Zorg voor een team dat het mandaat heeft om te innoveren

Vaak zie je de lancering van prachtige ideeën waarbij niemand echt het mandaat heeft om het uit te voeren of tijd aan te besteden. Om strategisch klaar te staan voor de toekomst moet je beschikken over een team dat goed weet wat het kan doen en dat het oké is om er voluit voor te gaan. De zoveelste stuurgroep of directie die tussen het projectteam komt met nieuwe ideeën zorgt eigenlijk voor een vertraging en zelfs mislukking van de innovatie.

Meer lezen en weten?

state-of-mobileIn The Pocket bracht een boekje uit ‘The State of Mobile 16’ waarin nieuwe technologische trends aan bod komen en wat het kan betekenen. Het rapport kan je hier digitaal downloaden.

 

 

BROEIKAS.jpeg

Broeikas is een initiatief van HoGent, Odisee en Stad Aalst. Ze doen jaarlijks een Ondernemers Award en lanceren diverse initiatieven rond ondernemerschap voor jongeren in Aalst. Bezoek hun Facebook pagina om op de hoogte te blijven van hun activiteiten.

 

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.