Jobcoaching verandert je leven

De afgelopen maanden hebben we samen met VDAB, ESF en RiseSmart werkzoekenden gecoacht naar een nieuwe, gedroomde job. Werkzoekenden die even het noorden kwijt zijn, kunnen via de VDAB een traject volgen waarbij ze terug de moed en energie vinden om een positieve wending te geven aan hun leven én loopbaan. In deze blog doen we het traject uit de doeken en vertellen we waarom we zo fier zijn op dit project.

Samen op een kruispunt

We staan allemaal samen op een kruispunt. We hebben ondertussen al wat levenservaring opgedaan en diep vanbinnen twijfelen we. Hebben we wel de juiste keuzes gemaakt? Een leerkracht komt elke dag doodmoe thuis. Een taxichauffeur stelt vast dat hij zichzelf niet meer is. Een vluchteling wil een nieuw leven starten in België. Een boekhoudster werd ziek van een reorganisatie. Een alleenstaande moeder van vijf wil zorgen voor haar gezin… Levensverhalen van bij jou in de straat. Even lijkt het alsof we allemaal ooit het vliegtuig namen naar een fijne reisbestemming, maar onderweg stortte de Boeing neer.  Hier zijn we dan. Samen op een kruispunt. Een beetje verloren, maar overlevers.

Ruwe diamanten

Jobcoaching is een ontdekkingsreis doorheen jezelf. Je krijgt zicht op je talenten en wat je als mens zo uniek maakt. Talenten die je voorheen niet zag of vergeten bent. Je krijgt een spiegel. Een spiegel die alles toont, ook de puistjes en rimpels die je soms wegstopt. Dat is oké. We blijken allemaal ruwe diamanten te zijn. Mensen die elke dag enorm straffe dingen doen, maar geen haan die ernaar kraait. Onzichtbare helden die dingen maken, zorg dragen of inspireren. Er is iets dat hen laag houdt. Een zelfbeeld dat een deuk heeft gekregen of een tegenslag onderweg. Begrijp jij waarom je op deze aardbol rondloopt en wat jouw missie is? Verdomd moeilijke vragen, maar we gaan er door.

Hoe maak je van een ruwe diamant een glinsterend juweel? Eerst en vooral door de steen te erkennen als diamant. Weinigen zien hun talent als iets waardevol. We zijn zo bescheiden, zo nederig. En dan moet je ontdekken hoe je je talent op een hoger niveau kunt brengen en het zichtbaar maken. Een netwerk opbouwen dat steunt en vooral zelf de handen uit de mouwen steken. Kansen leren zien en die ook durven grijpen.

Een talent ontwikkelen en kiezen voor een nieuwe richting is hard labeur. Je moet namelijk je levenspatroon helemaal veranderen in de richting van je talent; wat de boel wel eens op zijn kop kan zetten. Iemand die jarenlang thuis zat met een ziek kind besluit om kapper te worden. In één week tijd regelt ze opvang  voor het kind, schrijft ze zich in voor een opleiding en bokst ze op tegen enorm veel weerstand van de familie. Een week van serieuze moed. Een week die haar leven 360° heeft gedraaid. Blijven ademen en volhouden.

Regisseur zijn van je loopbaan: het kan!

Een vervelend stemmetje in veel mensen hun hoofd: ‘Ik kan dat niet’. Waarom? Een reeks antwoorden volgt om het vage antwoord te illustreren :

 • Ik heb geen geld
 • Ik ben te oud
 • Ik ben te dom en op school lukte het ook al niet
 • Ik moet een groot gezin onderhouden
 • Ik spreek de taal onvoldoende
 • ….

Nanananananananana…

Waarop zijn die stemmetjes gebaseerd? Ze waarschuwen omdat verandering niet plezant is. Het trekt je weg uit je vertrouwde omgeving. Zelfs als die vertrouwde omgeving dikke miserie is, dan nog lijkt dat soms veiliger. We zitten vast en lopen rondjes. We nemen al die vervelende stemmetjes vast en dagen ze uit:

 • Hoeveel geld heb je precies nodig en waarvoor?
 • Stel dat je volgende maand zou sterven, waar  zou je dan spijt van hebben?
 • Waarom lukte het niet op school? Wat lukte wel?
 • Hoe ziet je gezin er precies uit en waar dromen jullie juist van?
 • Welke talen spreek je wel en hoe heb je ze geleerd?
 • ….

We laten ons niet klissen door die stomme stemmetjes. Elk probleem is er om opgelost te worden. We stoppen niet met denken tot we voldoende scenario’s hebben. Ja, jobcoaching is een bootcamp dat pijn doet aan het hoofd, maar helend is voor je ziel. Waar zit dat licht aan het einde van de tunnel?

Regisseur zijn van je eigen loopbaan is de dingen vanuit een ander perspectief bekijken en dan  durven springen in de richting die jij het leukste vindt. We maken een plan om de sprong mogelijk te maken en verzinnen zelfs een paar alternatieve routes in geval het niet meteen lukt. Het stemmetje in je hoofd krijgt een andere toon: het kan!

Fier rond de tafel

Het geheim van jobcoaching is in staat zijn je zelfinzicht te koppelen aan het oplossen van problemen. Je leert jezelf beter kennen en dan ga  je alle lastige problemen die op je weg gekomen zijn, stap voor stap oplossen.  Gelukkig sta je niet helemaal alleen. Van het ogenblik het duidelijk is wat je precies wil gaan doen en hoe je het gaat aanpakken, lijkt het alsof er een ganse reeks dominosteentjes in beweging komen. VDAB begint mee te zoeken naar opleidingen. Het interimkantoor komt aan met jobaanbiedingen.  En jij, jij bent ondertussen al weg. Je begint alles te regelen, mensen aan te spreken en je bent volop in de weer met het opruimen van je leven. Op het einde van het traject komen we nog even samen. Gewoon om fier te zijn en te vertellen hoe het allemaal is gegaan.

Het traject duurde 2 maanden. Het begon met een wit blad. Daarna kwamen een aantal schetsen van dromen. Verwarring en een emotionele rollercoaster. Waar ben ik in hemelsnaam beland? We gingen door een verkwikkend bad om te leren omgaan met verandering, stress en angsten. We zijn mensen van vlees en bloed. Mensen met een brein dat soms raar doet, vooral als het door heeft dat je aan een snood plan aan het werken bent om je leven een nieuwe wending te geven. We geven het een plaats. En dan kiezen we de schets waar ons hart het meest van ging kloppen. De schets werd een plan. Een plan werd werkelijkheid. En we zijn vertrokken…

Dankjewel ESF en VDAB om elk jaar duizenden werkzoekenden zo’n kansen te geven. Een traject dat iedereen verdient. We vonden het een grote eer om onder de vleugels van RiseSmart hier een steentje toe bij te dragen.

 

 

1 reactie op “Jobcoaching verandert je leven”

 1. Pingback: 3…2…1…Spreek – Dinobusters

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.