Effectief adverteren op sociale media

Regelmatig krijgen wij vragen van klanten om hun copywriting te verzorgen. Een website voorzien van boeiende teksten of een artikel schrijven voor een publicatie. De afgelopen jaren hebben we een ferme evolutie gezien bij de opmaak van online teksten. Je schrijft niet meer helemaal vanuit de buik, maar je denkt ook na over woorden en zinsconstructies die meer kansen hebben om blikvanger te zijn in het online oerwoud. Omdat deze klus steeds uitdagender wordt, trokken we afgelopen vrijdag naar Amsterdam voor een seminarie over adverteren op sociale media. Organisator was IMU, een sterke Nederlandse speler op vlak van SEO en online marketing. We gingen naar huis met bakken kennis en inspiratie om onze job nog beter te doen. Deze blog deelt met plezier een paar interessante inzichten.

4 vuistregels om effectief te adverteren op Facebook

Effectief adverteren op FacebookWie wil adverteren op Facebook of andere sociale media moet vooral een heel goed zicht hebben op welke droom je eigenlijk wil gaan verkopen. Wie zijn jouw klanten en waarmee maak jij ze blij? Het succes van je campagne staat of valt met het goed kennen van je doelgroep en in staat zijn om heel gericht boodschappen uit te sturen. Hoe weet je nu dat je succesvol bent met je campagne? Eerst en vooral moet je erin slagen om de aandacht te trekken. Een prachtige campagne dat door geen kat opgemerkt wordt, is een slag in het water. Relevant zijn voor je doelgroep is dus een belangrijk iets als je een bericht de wereld in stuurt. Welke toegevoegde waarde geef je? Als wij bijvoorbeeld diensten verkopen om de copywriting van KMO’s te verzorgen en we sturen een advertentie uit naar alle bejaarden in een bejaardentehuis, dan is de kans klein dat we iets zullen verkopen. Dit is eigenlijk wat er gebeurt als je op de knop ‘Boost bericht’ bij Facebook drukt. Je zult misschien een groot bereik hebben en hier en daar een aantal likes, maar het zal weinig of niets opleveren. De doelgroep is niet goed genoeg afgebakend op de dienst die je verkoopt. Als je dan eindelijk een juiste doelgroep hebt gevonden, dan mag je ook niet vergeten een duidelijke ‘call to action‘ in het bericht te verwerken. Je moet je klant prikkelen om in te gaan op je dienst en de weg ernaartoe zo eenvoudig mogelijk maken.

Er zijn 4 grote vuistregels om effectief te adverteren op sociale media:

  1. Voer voldoende onderzoek uit
  2. Kies de beste advertising
  3. Ken jouw perfecte doelgroep
  4. Meten is weten

We gaan elke stap hier verder uitleggen.

Voer voldoende onderzoek uit

Tweet

We betaalden 7 dollar aan een bureau om deze Tweet te retweeten. Het kreeg 139 likes, maar leverde eigenlijk niets op.

Onderzoek uitvoeren in het online adverteren is vooral je concurrenten en je klanten bespioneren. Zo kun je kijken hoe de homepage van je concurrenten opgebouwd is, ontdekken hoe je klanten zich op sociale media gedragen en advertenties analyseren. Google Chrome heeft bijvoorbeeld een plug-in ‘Turbo Ad Finder‘ die je enkel advertenties toont in Facebook en geen andere berichten in je tijdslijn. Zo kun je ontdekken waarom bepaalde mensen dit bericht zien en hoe succesvolle campagnes zijn uitgevoerd. Op Twitter moet je wel uitkijken met het snel trekken van conclusies over wat al dan niet een succesvolle campagne is. Er zijn namelijk diensten die tegen betaling likes en retweets genereren. Wij deden deze week eens de test met twee Twitter berichten. We gaven 7 dollar per tweet aan zo’n booster en ja hoor…in een mum van tijd hadden de berichten meer dan 100 retweets. Wie klikt er op die berichten? Vaak zijn het mensen die betaald worden per klik en hier en daar zit er ook een bot tussen die automatisch de populariteit naar boven trekt. Het viel op dat de accounts die hiervoor ingeschakeld worden vaak gekke namen hebben en een beperkt aantal volgers. Is het de moeite om dit te doen? Ja en nee. We ontdekten bijvoorbeeld dat de account van de president van de Verenigde Staten ook deze dienst gebruikt (we zagen het zowel bij Trump als Obama). Voor zo’n profiel is het strategisch misschien interessant om een illusie van ‘full house‘ te creëren.  Om echt engagement en nuttige interacties te hebben is het eerder een domme investering.

Een ander topic om te onderzoeken is in hoeverre de methode om je online reputatie en vindbaarheid op te bouwen nog steeds relevant is. Zo weten we bijvoorbeeld dat Google Ad words interessant was in de jaren 2010 om je SEO te verbeteren, maar nu helemaal niet meer effectief is op lange termijn. Nu speelt vooral de kwaliteit van je content (hoera voor de copywriters 🙂 ), de groei van je e-maildatabase die gekoppeld is aan je site, enz…

Maak de beste advertising

shit uit je verledenVan zodra je voldoende vertrouwd bent met hoe je klanten en concurrenten zich gedragen, is het moment aangebroken om een advertentie op te bouwen. Daar gelden alle gangbare regels om inhoud zo relevant mogelijk te schrijven en een copywriter kan daarbij helpen. Hoe weet je nu dat een advertentie zal aanslaan of niet? Dit is vooral een leerproces en een manier om dit te doen is het uitvoeren van split-tests. Een split-test lanceert 2 dezelfde campagnes, maar dan telkens naar een verschillende doelgroep (zonder overlap). Je laat de campagnes lopen en dan zie je dewelke het beste presteerde. Je analyseert de trafiek en de doelgroep van de gebruiker en deze info kan je dan inzetten in een volgende campagne. Eigenlijk is de shit van je verleden de mest van je toekomst bij online marketing. Gebruik goede inhoud telkens opnieuw door het op een andere manier te verpakken of fragmenten uit de tekst uit te sturen naar je doelgroep.  Als je filmpjes lanceert, denk er dan aan dat 85% van de mensen video zonder geluid kijkt.

Kies de juiste doelgroep

Klantenrelatie

Een klantenrelatie bouw je op door klanten te betrekken en vertrouwen te geven.

Het kiezen van de juiste doelgroep bij Facebook is vooral een kwestie van goed weten waar jij voor staat. Je eigen gedrag sluit vaak aan bij het gedrag van je klant en daarom is het interessant om een huwelijk te regelen tussen je eigen klantenbestand en dat van Facebook. Hiervoor moet je de SEO van je eigen website volledig op punt laten zetten en via de applicatie Pixel toestemming geven om de bezoekers van jouw site te matchen met de database van Facebook. Via een monitor kan je dan zien hoeveel van je eigen bezoekers je naar Facebook trekt en vise versa. Een ruildeal dat je nog gerichter in staat stelt je impact te vergroten. Gouden regel bij het technisch instellen van de doelgroep is gebruik maken van de advertising manager die Facebook in haar business omgeving voorziet. Veel mensen krijgen bij het openen van deze applicatie een halve paniekaanval omdat het redelijk complex en uitgebreid is. Voor Dinobusters was dit echter het Walhalla om advertenties op een slimme manier op te bouwen. Via de applicatie ontdekten we ook criteria die belangrijk zijn om onze copywriting fijner en beter af te stellen op de doelgroep. Ben je zelf niet zo technisch aangelegd, dan zijn er gelukkig firma’s zoals IMU die je daarbij helpen. Eens je je doelgroep gekozen hebt, is het belangrijk om meteen na te denken over hoe je de relatie met hen gaat opbouwen en onderhouden. Weet waarmee je klanten bezig zijn, prikkel hen met boeiende berichten waarvan ze houden, bouw vertrouwen op en…laat ze jouw producten en diensten kopen. Een cyclus die telkens opnieuw aandacht vraagt.

Meten is weten

modern marketeerWie bezig is met sociale media weet dat het bijhouden en analyseren van data enorm belangrijk is. Gebruik verschillende applicaties om je trafiek te analyseren en speel kort op de bal als je beweging ziet. Het meten van je advertenties toont ook hoeveel je investering in Facebook al dan niet oplevert en of je strategie wel goed zit. Een moderne marketeer is langs de ene kant een wetenschapper die telkens in de gaten houdt hoe de advertenties het doen en welke acties het uitlokt. Langs de andere kant is de marketeer ook een kunstenaar. Kunstenaars leveren goede inhoud en teksten aan, maken mooie visuals, gaan persoonlijk in interactie met de klanten en leggen het verband met alle kanalen die ingezet worden. Dinobusters zitten duidelijk bij het kunstenaarsgroepje. Daarom was het enorm nuttig om op IMU te ontdekken hoe je data beter kunt analyseren om ons eigen werk nog beter te maken. Je hebt namelijk beide aspecten nodig.

Meer weten over online marketing?

Boek2Dinobusters schreven een boek om slimmer te communiceren op de werkvloer. Je online marketing kun je nog sterker uitspelen als je vanuit je organisatie ambassadeurs maakt die fier praten op de sociale media. Het boek is te bestellen via onze webshop voor slechts 25 euro.

Loop je wat verloren in je strategie of heb je nood aan een copywriter die de inhoud van je teksten op punt zet? Contacteer ons dan vrijblijvend voor een afspraak.

 

social-media-planDinobusters maakten een gratis doe-het-zelf tool om je social media strategie uit te werken. Het is een stappenplan met een aantal cruciale vragen die je moet beantwoorden om tot een strategie te komen. Veel plezier!

 

1 reactie op “Effectief adverteren op sociale media”

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.