Hoera! We vieren de dag van de ondernemer, zonder congé

Vandaag is het de Dag van de Ondernemer! Vroeger, toen we nog ambtenaar waren, kregen we congé voor een feestdag. Deze keer niet, en dat is oké. Met Dinobusters zijn we nu bijna 2 jaar het avontuur aangegaan om een eigen zaak uit te bouwen. Een avontuur met veel prachtige momenten en af en toe een beetje miserie. Met deze speciale dag, openen we even onze deuren en laten je binnen kijken naar ons leven als starter.

Onzeker, maar vrij

De grootste les die we het afgelopen jaar hebben geleerd, is dat vrijheid gelijk is aan onzekerheid. Als ondernemer kan je zelf bepalen wat je doet, hoe je het doet en waar je naartoe gaat. Maar je weet verdorie nooit of al die acties al dan niet iets gaan opleveren. Ondernemen is geen exacte wetenschap, maar al doende ontdekten we wat onze richting  is. We ontdekten ook dat het enorm gevaarlijk is om je tevreden te stellen met gelijk welke opdracht. Soms, als het wat moeilijker gaat, heb je de neiging om gewoon ‘ja’ te zeggen tegen onderbetaalde en ondergewaardeerde opdrachten. Na een aantal maanden komt dan het besef dat dit echt niet is wat we moeten doen. Je leert nee zeggen en dan kom je automatisch terug op dat gevoel van onzekerheid. Maar je bent vrij. Vrij om te gaan en te staan waar je wil. Vrij om opdrachten al dan niet aan te nemen. Onzeker vrij.

Wendbaarheid is zooooo belangrijk!

Zelf begeleiden we organisaties in hun strategische richting, maar we vergaten het soms toe te passen op onszelf. Het is zo belangrijk om dagelijks stil te staan bij de richting dat het bedrijf aan het uitgaan is en te kijken of je niet om één of andere gekke reden naar een afgrond aan het bollen bent. Wij leerden het af om gewoon met de flow mee te gaan en brachten meer structuur en focus in ons manier van werken. Wekelijkse meetings, concrete agenda’s met een vast agendapunt over strategie. Waarom doen we de dingen die we doen?  En dan komt het ‘Oeps’ -moment. Oeps! We zijn niet goed bezig! We zijn écht niet goed bezig! Na twee slapeloze nachten bellen we dan met elkaar. We moeten het anders aanpakken hé. En dan pakken we het anders aan. Direct. Geen tijd verliezen en gewoon meteen alles herbekijken. En zo gebeurde dat een paar keer. Klinkt dat wispelturig? Nee, de wereld verandert gewoon snel. Concurrentie is bikkelhard, noden van klanten durven veranderen en dan moet je mee. We werden lid van boeiende netwerken zoals VOKA, schreven ons in bij Vlerick Business School voor een KMO Challenge. Allemaal om uitgedaagd te worden, een spiegel te krijgen en onze ‘Oeps!’-momenten snel te zien.

Goud voor het bedrijfsresultaat, brons voor de ondernemers

Wie denkt dat ondernemers rijk zijn, is eraan voor de moeite. Op het ogenblik dat we deze blog schrijven verdienen we juist geteld 0 euro. We keren onszelf gedurende verschillende maanden geen loon uit ondanks er geld is in het bedrijf. Waarom? Als ondernemer komt er op een gegeven moment een gekke klik in je hoofd. Je bedrijf wordt een soort kind, een levend wezen. Je wil dat het gezond is en ook een beetje perfect (of niet helemaal perfect, maar toch content ;-)). En dan spaar je als zaakvoerder de boterhammen uit je mond. Je wil een goed bedrijfsresultaat en je wil vooral alle ‘Oeps’-momenten uit het verleden wegwerken. Want elk foutje in de strategie, geeft ook foutjes in de rekening.

Leren, leren, leren

Ondernemen is continu leren. Het is noodzakelijk de wereld te begrijpen, om mensen en klanten te begrijpen. We proberen regelmatig buiten te komen, de sociale media op te volgen en een cursus te volgen. Dat zijn de leuke leermomenten. De minder leuke leermomenten zijn de shit momenten die je meemaakt in je bedrijf. Klanten die te laat betalen, offertes die veel energie gekost hebben en eindigen op een dood spoor, … Lessen die ons leren dat we foute keuzes hebben gemaakt en het anders moeten aanpakken. Weer een paar slapeloze nachten. En dan gaan je er terug voor. Blijven gaan tot de volgende val om terug op te staan.

Aan alle ondernemers: jullie verdienen vandaag goud en blijf erin geloven!

Dinobusters

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.