Wuk? Vijf mythes over digitale transformatie

Het hoeft geen betoog dat digitale transformatie en disruptie één van de grote hypes zijn van de afgelopen jaren. Goeroes passeren de revue met waanzinnige verhalen over hoe het einde van de oude wereld en een nieuw tijdperk is aangebroken. Volgens sommigen zullen we terecht komen in een land van melk en honing waar robots al het vuile werk doen en iedereen van vandaag op morgen multimiljonair kan worden door disruptief in de markt te beuken. Anderen maken zich zorgen en denken dat heel wat mensen hun job zullen verliezen en achterblijvers hopeloos verloren zullen zijn. Wat is er nu eigenlijk allemaal van aan? Waar gaat digitale transformatie eigenlijk over?

We doen hier 5 mythes uit de doeken om het verhaal scherp te krijgen. En het zijn zelfs nog niet alle mythes 🙂 !

Mythe 1. De echte transformaties gebeuren enkel bij grote spelers

Vaak staren we ons blind op grote bedrijven die investeren in de nieuwste technologie en gestroomlijnde processen. We denken dat enkel die bedrijven over de kracht en de middelen beschikken om hier het verschil te maken. Het heeft niet te maken met hoe groot of hoe klein je bent, maar wel met hoe je erin slaagt om processen in je organisatie te sluiten. Heel wat processen raken ‘gebroken’: er hapert iets in de flow of je krijgt een flessenhals doordat er bijkomende controles in een systeem moeten gebeuren.

Een simpel voorbeeld is de opvolging van bestellingen. Als er plots een grote toename is aan orders, dan kan het bestaande systeem in een bedrijf die toename misschien niet aan. Er zitten manuele stappen in het proces, waardoor de verwerking vertraging oploopt. Het proces is gebroken en dat was voorheen geen probleem, maar nu wel. Het gekke is, dat net op dat moment niemand de tijd neemt om het te repareren. Het bedrijf draait op volle toeren en we doen verder.

In barre tijden wil niemand een uurwerk dat stuk is…en dan is het meestal te laat…

Wanneer de aanvragen dalen en de omzet daalt, komt er een paniekreactie en is de nood om een oplossing te vinden nog groter. In barre tijden wil niemand een uurwerk dat stuk is…en dan is het meestal te laat…

Mythe 2. Digitale transformatie is een IT functie

Digitale transformatie is meer een aspect van leiderschap dan van technologie. Leiderschap is hier een taak voor iedereen die moet ontdekken hoe de technologie het business model zal verbeteren en hoe het een meerwaarde zal geven voor de eindgebruiker. Als de organisatiestructuur niet klaar is om nieuwe functies te installeren, dan is het verloren energie. Mensen en systemen moeten op een goede manier verbonden worden met elkaar om tot een resultaat te komen. Naast een goed projectteam, heb je dus ook een organisatie nodig die de verandering mee kan dragen.

Het maken van een actieve procesmap kan hierbij helpen. Het klinkt ongelooflijk saai en helemaal niet disruptief-trendy-hip, maar dat is nu eenmaal hoe je lekken in je systeem kunt ontdekken en aanduiden waar je kunt op inzetten op een meer proactieve manier.  Digitale disruptie schiet blijkbaar het beste in gang als het slecht gaat met een bedrijf en er rode zwaailichtjes afgaan.

Mythe 3. Met digitale transformatie verminder je het aantal medewerkers

Bij het inzetten van een digitale transformatie, denken we vaak ook aan het inzetten van artificiële intelligentie en hoe machines op zichzelf kunnen leren. De angst bestaat dat hierdoor robots het werk van mensen gaan inpikken. In realiteit zie je dat bij bedrijven die meer van dat soort technologie binnenhalen, meer personeel of consultants nodig hebben om de algoritmes achter die systemen te sturen en te begrijpen wat er bijvoorbeeld op productie-eenheden allemaal gebeurt met de ingezette technologie. Dit is de paradox van de digitalisering waarbij langs de ene kant meer automatisch gebeurt, maar langs de andere kant meer menselijke interactie nodig is om te analyseren en functies juist in te zetten.

Denk bijvoorbeeld aan je smartphone. Je kunt nu met je toestel enorm veel informatie vinden op een slimme manier, maar toch ben je er een ganse dag mee bezig. Er zitten veel inefficiënties in de digitalisering en bijhorende hardware. De digitalisering en artificiële  intelligentie zal ons wel helpen om meer reactief te zijn: je zult sneller dan voorheen iets weten, maar er zal nog steeds ergens een mens nodig zijn om iets te doen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe wagens die uitgerust zijn met software die continu controles uitvoeren en al op voorhand meldt dat er iets niet juist is. Na het krijgen van een melding op je dashboard ga je naar de garage, waar de garagist je opwacht om na te kijken of de sensor zijn werk naar behoren heeft gedaan  en zal dan eventueel een onderhoud of reparatie doen. Een ander voorbeeld is het fenomeen van e-commerce. Door de komst van het winkelen via internet kunnen klanten makkelijker en sneller aankopen doen. Echter, om het pakje tot bij de klant te krijgen is er nog steeds een koerier nodig. Zelfs als de koerier vervangen wordt door een zelf-rijdende auto, dan nog zullen er fouten gebeuren in bestellingen waardoor er een mens een handeling moet doen.

Mythe 4. Digitale transformatie gaat over technologie

Het kwam eerder al aan bod dat het niet zozeer een technologisch verhaal is en dat de organisatiecultuur en leiderschap een grotere impact heeft op transformaties. Eigenlijk is de opzet meer gericht op het maken van een fijne beleving voor klanten en het creëren van echte toegevoegde waarde. Menselijke relaties zijn daarbij cruciaal. Het boek ‘When digital becomes human‘ van Steven Van Bellegem is daarbij een aanrader om te lezen.

Mythe 5. Je moet de baas eerst overtuigen

Vaak denken we dat digitale transformatie over grote projecten gaat waar je eerst heel wat massagewerk nodig hebt om de top te overtuigen. In realiteit zien we dat projecten vaak complexer voorgesteld worden dan ze zijn. Dat schept natuurlijk achterdocht. Wat niet stuk is, moet je niet repareren. Waarom de investering doen? Om dat inzicht te krijgen moet je gewoon een grote spiegel kopen en kijken wat er allemaal gaande is in je bedrijf en ook in de wereld om je heen.

De goedkoopste en meest effectieve tool om na te gaan welk soort transformatie je nodig hebt? Moh how zeg en wuk.

Als er geen nood is om te transformeren, dan doe je het gewoon niet. Je mag gerust daar ook als bedrijf tegendraads zijn en niet blind meelopen met goeroes. Kijk naar je business, wat heb je nodig en hoe schat jij de toekomst in? Het West-Vlaams boerenverstand is hier een goede tool: ‘Moh-how-zeg& wuk!‘ Stel altijd de vraag ‘waarom’, durf kritisch in vraag stellen en laat de kinderlijke verbazing spelen.

Als toemaatje hier nog een cover van een computermagazine uit de jaren ’80. De aankondiging van een robotarm, een sinterklaas-gedichten-generator en een boekhoudpakket. Meer heeft een mens niet nodig in dit disruptief tijdperk 😉

mcm_cover011

Meer ontdekken?

Samen met Syntra verzorgen we de opleiding ‘Digitale Transformatie’ in Antwerpen waarbij je terug naar huis keert met een opgefrist business plan en de nodige inzichten om je bedrijf klaar te maken voor de toekomst. Meer info en inschrijven via de website van Syntra.

Wil je graag inhouse laten begeleiden? Geef ons dan een seintje via info@dinobusters.be en we gaan ermee aan de slag.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.