Waarom de overheid niet boos hoeft te zijn op AirBNB

Deze week hoorden we  in de media een boze stem vanuit de Vlaamse overheid over AirBNB. Het online platform om woningen te verhuren voor toeristen weigert de adressen door te spelen aan de administraties waardoor controles op bijvoorbeeld brandveiligheid onmogelijk lijken. Als AirBNB niet plooit dan volgt een rechtszaak en dreigt het platform in de zwarte zone terecht te komen. Is zo’n harde taal nodig naar de online dienst? Zijn er andere oplossingen mogelijk om het probleem aan te pakken? Met een verbindende manier van communiceren zouden we al een heel eind op weg geraken. We geven hier een aantal tips.

 

Verhuurders willen het goed doen

Als je via AirBNB een woning verhuurt, dan word je continu beoordeeld. Elke keer een gast uitgecheckt is, krijgt hij een uitnodiging om een review te sturen. Elke review komt automatisch online. Verhuurders vinden het heel belangrijk om goed beoordeeld te worden want op die manier kunnen ze meer nieuwe klanten aantrekken en het vertrouwen winnen. Controle is met andere woorden een automatisme. De kans is dan ook groot dat verhuurders er best wel voor open staan om hun woning volgens bepaalde regels in orde te zetten. Als ze die vraag krijgen tenminste. En dat gebeurt nu niet expliciet door de Belgische overheidsdiensten. Op de website van AirBNB staat duidelijk vermeld dat afhankelijk van het land waar je verhuurt, er andere regels kunnen zijn en dat het jouw verantwoordelijkheid is als verhuurder om daarmee in orde te zijn. Dit kan ook de belangrijkste verklaring zijn waarom AirBNB liever de gegevens niet doorspeelt. Enerzijds ligt het lastig op vlak van privacy en anderzijds zijn ze dus niet echt verantwoordelijk voor het probleem. AirBNB is wel verantwoordelijk voor het correct uitbetalen van de geleverde diensten en het aanbieden van het platform met alle informatie.

Hoe kan de Belgische overheid tot bij de verhuurders geraken om hen te informeren over de regels? Heel simpel, ze verhuren online, dus ze zijn online te bereiken. Via AirBNB kan er makkelijk een bericht gestuurd worden naar een verhuurder met een vraag. Te arbeidsintensief voor de overheid? Maak dan een brug met de workshops die AirBNB zelf organiseert om verhuurders te informeren over veiligheid. AirBNB geeft niet alleen gratis rookmelders aan haar verhuurders, maar geeft ook tips om met alles in orde te zijn. Het ideale kanaal waar de overheid de handen in elkaar kan slaan met AirBNB om voor de Belgische verhuurders alle info door te geven zodat ze hun eigen verantwoordelijkheid kunnen opnemen. Zo zouden de verhuurders een link kunnen krijgen om hun pand bij de overheid kenbaar te maken in het kader van de veiligheid. Voor de verhuurders van de Verenigde Staten zijn er ondertussen zelfs heel extreme samenwerkingsverbanden aangegaan om bijvoorbeeld wapens en verdachte terreuractiviteiten op te sporen.  Een soort online buurtinformatienetwerk als het ware…

Luister en informeer

In de digitale economie is de logica om op een correcte manier zaken te doen helemaal veranderd tegen vroeger. Dertig jaar geleden had de overheid nog de luxe om heer en meester te zijn van persoonlijke data. Nu is die data vooral aanwezig bij bedrijven en natuurlijk bij de gebruikers zelf. Om toch een veilige manier van handel te garanderen zit de sleutel in eerste instantie bij het luisteren naar wat er leeft. Klachten komen niet altijd terecht bij overheden, maar vooral op platformen en sociale media. Laat lokale verhuurders samenwerken met bijvoorbeeld de brandweer om preventieve acties op te zetten en hun eigen community te informeren. Stadsdiensten kunnen burgers informeren over hoe ze het beste hun pand verhuren en waar ze terecht kunnen voor vragen.

Daarnaast zijn de klassieke media ook wel bereid om mensen goed te informeren. We hadden bijvoorbeeld op de dag van het mediabericht over de boze reactie van de Vlaamse overheid op AirBNB een nieuwsbrief ontvangen van De Tijd (Netto) met daarin tips om vakantiewoningen te verhuren. In de nieuwsbrief vooral handige tips over vakantieverhuur in het algemeen en welke verzekering er nodig is. De overheid had hier bijvoorbeeld proactief contact kunnen opnemen met de kranten om nog even de puntjes op de i te zetten en scherp te stellen wat nu precies allemaal nog nodig is.

De gegevens stromen in principe al naar de overheid

Dit is misschien de knuppel in het hoenderhok, maar de data waarnaar de overheid vraagt (nl. de adressen van de panden die verhuurd worden) zouden in principe al bij de overheid moeten zitten. Je bent verplicht als verhuurder om verhuurinkomsten te melden aan de fiscus en daar ook bewijsstukken van te hebben. Bij AirBNB is het zelfs nog makkelijker te controleren omdat alle inkomsten automatisch overgeschreven worden op een bankrekening vanuit AirBNB. Er is geen cashgeld en alles is dus te traceren. Ik weet het, toerisme is een Vlaamse bevoegdheid en financiën zit op een federaal niveau -wat hebben die in godsnaam met elkaar te maken?… Wat zou het geniaal zijn als er bij de jaarlijkse belastingbrief meteen een korte, leuke boodschap zou zitten bij het in te vullen luikje om je onroerende inkomsten aan te geven:

Verhuur je een vakantiewoning via AirBNB? Zorg ervoor dat je vakantiegangers niet in de fik schieten en ga goed na of de brandveiligheid oké is. Zo bespaar je je gasten een rotvakantie en jezelf heel wat ellende. Meer weten om in orde te zijn met alle voorwaarden? Surf dan naar xxxx voor jouw checklist om veilig te verhuren te ontdekken. 

Zijn er toch mensen van heel kwade wil die niets doen? Dan komt dit automatisch aan het licht als het fout loopt of als een gebruiker het opmerkt. De logische gang van zaken is dat de verhuurder dan opdraait voor de schade. Kortom, met klare en verbindende communicatie kun je een lastige rechtszaak uitsparen en kan iedereen de juiste verantwoordelijkheid opnemen.

 

 

 

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.