Ondernemerschap siert

  • by

Vandaag is het de ‘Dag van de Ondernemer’! Elke derde donderdag van november gooit Unizo een bloemetje naar alle ondernemers die de durf en het lef hebben een eigen zaak te runnen. Durf en lef is er wel nodig. Feel the fear… and do it any way.

Ondernemen is nochtans niet evident. Vrouwelijk ondernemen blijkbaar nog minder. De afgelopen week hoorden we in het nieuws dat er in België (veel te) weinig vrouwen zijn die de stap zetten. Dat zou onder andere te wijten zijn aan het povere vangnet dat er bestaat voor zelfstandigen. Jammer, maar begrijpelijk…

Via deze blog willen we een hart onder de riem steken bij iedereen die elke dag voor zijn of haar bedrijf vecht. We ontkrachten een aantal mythes over het romantische beeld dat soms geschetst wordt rond ondernemerschap, maar geven ook onze lichtpuntjes mee die het allemaal waard maken ervoor te blijven gaan.

De Mythes

Mythe 1: De gebraden kiekens vliegen automatisch in de mond

Een tweede belangrijke mythe over ondernemerschap is, dat ondernemers het toch gemakkelijk hebben. De buitenwereld ziet een draaiend bedrijf en een zaakvoerder die er op het eerste zicht warmpjes inzit. Achter dat beeld zit hard werk. Héél hard werk. Elke dag moet je eigenlijk opnieuw solliciteren: klanten zoeken, jezelf voorstellen, de marketing verzorgen,…Ondertussen voer je ook opdrachten uit of maak je producten. Een eigen zaak hebben is ook continu onrustig rondlopen omdat je elke dag iets kunt winnen of verliezen. Zelfs in goede tijden flitst je geest naar de toekomst en blijf je alert. Gebraden kiekens vliegen nooit in de mond van de ondernemer. Ziek worden en een dagje thuis zitten is ook amper aan de orde, want in tegenstelling tot een werknemer heeft een zelfstandige eigenlijk weinig om op terug te vallen behalve hetgeen zelf werd opgebouwd.

We leven in een mooie welvaartstaat, zijn dankbaar voor de overheid, al wordt er voor de één al iets meer gezorgd dan voor de andere, stellen we vast. Want ondanks veel maatregelen blijft ook nu de belastingsdruk best wel hoog in België. Héél hoog. We hebben dat nooit zo beseft als toen we zelfstandig werden. Om je een voorbeeld te geven: als we onszelf een loon van 500 euro (!) netto willen betalen, kost dat ons bedrijf 1250 euro – los van de vele verzekeringen, 25% belastingen op onze (intussen) winst, onze bedrijfsvoorheffing, … En we zijn uiteraard trots op ons mini loontje en geven we graag wat aan wie minder heeft dan ons. Alleen hopen van harte dat de fiscus onze zuurverdiende centjes verstandig inzet.

Mythe 2: Een leven zonder baas is de max!

Velen denken dat je als ondernemer zijn altijd zalig is, omdat je op je gemak kunt zijn én geen baas meer hebt. Het lijkt soms wel een utopie: géén baas meer, geen gezaag over hoe je iets anders moet doen (je beslist dat gewoon zelf), geen mekkerende collega’s, geen gezaag over taken die je nog moet doen, geen vergaderingen waar iedereen zich verstopt achter een muur van laptops en waar je je afvraagt of dit de meest nuttige tijdsbesteding is, geen drie offertes als je stylo’s wil gaan bestellen (je hebt ze al gekozen en besteld tegen die tijd), …

De verpletterende verantwoordelijkheid die ermee gepaard gaat, vergeten ze echter wel eens – want niemand betaalt je loon, niemand gaat opdrachten voor jou scoren en … niemand zegt je dat je moet rusten of eens verlof nemen. Een merkwaardig fenomeen dat naar boven komt als je ondernemer wordt, is immers dat je vergeet wat de wettelijke feestdagen zijn  – of betaalde vakantiedagen. En nee, wij krijgen als zelfstandige geen betaalde feestdag op de Dag van de Ondernemer. De winkel blijft draaien. Offertes moeten gemaakt worden, facturen verstuurd, verslagen gemaakt, blog schrijven, berichten posten,….

De afgelopen week waren er de stakingen bij BPost omwille van de hoge werkdruk. De werknemers hebben groot gelijk dat ze dit probleem aankaarten. Alleen is dit iets ondenkbaar als je zelfstandig bent. Wij moeten zien dat we het geregeld krijgen en als we moe zijn, dan rusten we … zonder compensatie.

Mythe 3: Je kan je alles permitteren

Een reactie die ik wel eens krijg als we ergens tekeningen maken op onze iPadPro, zitten te tokkelen op onze iPhone of MacBook (sorry, apple lovers): ah maar voor jullie is dat makkelijk om nieuwe snufjes te kopen. Ge trekt dat af van uw belastingen.

Wat mensen vaak vergeten is dat … dat geld er eerst moet zijn voor ge het uberhaupt kunt aftrekken van welke kostenpost dan ook. En dat je dat niet in één geheel kan aftrekken maar over verschillende jaren – terwijl het geld er (cash gewijs)  wel onmiddellijk moest liggen. Bovendien betekent niet dat je elk jaar een nieuw toestel kan kopen (alsof we dat zouden willen) en moet je enorm goed uitkijken wat je wanneer koopt en welke rekeningen er nog afkomen. Geld moet rollen, maar het moet er vooral ook zijn als je het nodig hebt.

Al zijn er gelukkig ook : de lichtpuntjes

Oké, de mythes waren soms deprimerend. Maar toch loont het ook énorm de moeite om te ondernemen. Want: Waarom zou je zo zot zijn om dan toch een eigen zaak te hebben?

Lichtpunt 1: Goed omringd begonnen, is al half gewonnen

Het risico om te ondernemen is zoals we al schreven heel pittig en vergt in de opstartfase flink wat opoffering. Goed omringd zijn door mensen die je steunen (in je onzekerheid én met een boterham) is dan essentieel. Om een idee te geven: wij hebben doorheen onze opstartperiode eens 9 en recenter nog eens 6 maanden geen (niks, nada, niente) loon uitbetaald om onze zaak financieel gezond te krijgen. Daarna werd het 500 euro netto per maand (!). Waarom? Wel, een tegenslag, slecht advies en ondoordachte keuzes in de prille opstartfase hadden ons er al bijna onderdoor gekregen toen we nog maar goed en wel begonnen waren. Dat konden we niet laten gebeuren, dus volgden er drastische maatregelen. Drastische maatregelen werken maar… doen énorm pijn.

Gelukkig waren en zijn we goed omringd. Het mooie is immers dat je vrienden en familie zien wat het met je doet dat je iets opbouwt met een passie – en plots krijg je voor je verjaardag, nieuwjaar of kerst géén grote cadeaus meer, maar een bon van de schoenenwinkel (they know we love shoes), een warme winterjas of gewoon: een bon om boodschappen te doen. Alle beetjes helpen.

Lichtpuntje 2: Hoera! Vrijheid!

De belangrijkste reden waarom we het nog altijd doen? Zonder twijfel: de vrijheid! Het is enorm plezant om gewoon te doen wat je graag doet en zelf grotendeels je agenda te bepalen. Files? Die vermijd je door je opdrachten pas om 10u te laten starten. Eens een dag in je pyjama aan de computer zitten en dan weer een andere dag de klanten blij maken en verwarmen met je diensten. Terug naar huis gaan en weten dat morgen weer vol verrassingen zit. De optie ook om dingen te veranderen op een vlotte manier, gewoon omdat je denkt dat dit de juiste weg is. Geen echelons of zware beslissingsprocessen. Gewoon doen en genieten van de flow dat ondernemerschap vaak met zich meebrengt.

Ondernemen is ook blij worden omdat je mensen met elkaar kan verbinden, netwerken, de vrijheid hebt om je mening te zeggen op een respectvolle manier (en er nog voor betaald worden ook). Een zonnige dag in de tuin gaan zitten, voelen dat je leeft op momenten dat anderen op kantoor zijn, weten dat het goed is en voelen dat je LEEFT. Die vrijheid tot in elke vezel van je lijf voelen … ja dat is ondernemen.

Geluk 3: You are not alone. Ondernemen is een verhaal van jezelf blijven heruitvinden en vooral: niet opgeven

Een ander aspect van ondernemerschap is, dat verandering het nieuwe normaal is. Het is ongelooflijk hoe snel de wereld verandert en hoe je als bedrijf gedwongen wordt om jezelf in vraag te stellen en te blijven innoveren. Dat is niet altijd even gemakkelijk omdat het ook voor veel twijfel zorgt. Ben ik wel nog goed bezig? Is dit nog steeds de juiste koers? Gelukkig zijn we niet alleen. Nooit alleen. We zijn trots lid van héél wat organisaties zoals VOKA, UNIZO, Vlerick Business School, De Straffe Madammen, Markant, Artemis ADM, VOV, Zeker van haar zaak,  en we vergeten er nog zoveel… die elke dag ondernemers inspireren en een sjot onder het gat geven om te blijven gaan. Ons stimuleren en blijven uitdagen. Ons trots maken en doen stralen. Dankjewel aan hen ook!

Uitsmijter

Schermafdruk 2018-11-16 08.24.45Deze week was er bij Artemis DNA (Dendermonde – Ninove – Aalst) een evenement met voormalig tennisster Sabine Appelmans en zij vertelde over wat haar levenslessen waren. Eén ervan was “Hard work beats talent when talent doesn’t work hard”. Wat je ook doet, blijf hard werken, geloven in jezelf en streven naar je doel. Want talent hebben is één ding, je moet eveneens bereid zijn er hard voor te werken. En dat doe je niet alleen…  We zijn misschien nog niet met zovelen maar wel met genoeg om elkaar te steunen, onze dromen na te jagen en elkaar te helpen als mens, als vrouw en als ondernemer.

 

 

Happy dag van de ondernemer!

 

 

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.