Creative bureaucracy leeft! (…en de nieuwe ambtenaar ook!)

Onlangs vond in Brussel het Creative Bureaucracy Festival” plaats. Een festival over creatieve ambtenaren, die vol trots en spreekrecht hun mond durven opendoen en hun burger (klant) centraal zetten. Contradictio in terminis? Niet bepaald. En dat op een vrijdag de 13de ;-).

Een netwerk vol gelijkgestemde zielen

Schermafbeelding 2019-09-20 om 11.14.31.png

Dat we bij Dinobusters nog steeds, na al die jaren, zot zijn van de overheid, dat mag geweten zijn. Dat betekent echter niet dat we er altijd even gelukkig waren of we steeds even harmonieus behandeld zijn… En toch… Toen op 9 juli ’19 deze nieuwsgierig makende tweet kwam van Ronny Decuyper – een mega enthousiaste kennis uit ons Politienetwerk, begon het te kriebelen. We moesten wel even nadenken of we terug zouden keren naar … het (letterlijke) hol van de leeuw, ‘Onze Vlaamse overheid’. Gelukkig durfden we het erop wagen, denkend: dino’s schrijven zich zelden in voor dit soort evenementen. We gingen ervan uit dat het de ‘usual suspects’, de pareltjes zouden zijn die we terug zouden zien … En we hadden het juist ingeschat 🙂 Veel bekende gezichten, enkele verrassende nieuwelingen, maar vooral veel gedeeld enthousiasme en … creativiteit.

Creative Bureaucracy Festival… JE WAS EEN VOLTREFFER!

Deel van een internationale beweging

Schermafbeelding 2019-09-20 om 10.53.27Karl-Filip Coenegrachts, oprichter en directeur van citiesofpeople opent de dag met wat voor ons direct aanvoelt als… “de spirit van de Dinobusters…” Karl-Filip geeft aan dat hij zelf ooit ambtenaar is geweest, maar zich nog steeds ambtenaar voelt. Absoluut herkenbaar: de public service motivation is wat ons nog steeds drijft – zelfs nu we ons eigen boontjes doppen. En ja, we willen allen de wereld verbeteren en kennis delen. De een gemeenschappelijke droom van een overheid waar het anders kan en moet… we blijven ze koesteren.

Het initiatief van het ‘Creative Bureacracy Festival’ komt uiteraard niet zomaar in België aangewaaid. Het is een uitloper van de ‘Creatieve bureacratie’ – beweging, onder impuls van auteur, keynote speaker en internationaal adviseur Charles Landry. Zijn boek “The Creative City: A Toolkit for Urban Innovators” is een inspiratie voor veel enthousiastelingen in die public service. Super cool de man zelf aan het woord te horen!

Overload aan inspiratie

Daarna is het uitzwermen geblazen – met een overgroot aanbod (én keuzestress) aan workshops, koffiestop’s, keynotes, bijpraat-momenten en inspiratie. Wie er niet bij kon zijn: you missed a lot! Maar laat de foto’s gerust even voor zich spreken…

Deze diashow vereist JavaScript.

Eén ding is zeker: De nieuwe overheid leeft nog steeds. En ja, het gaat (soms tergend) traag, maar er blijft wel beweging in zitten. Een systeem verander je niet van vandaag op morgen. Dat wisten en schreven we al in 2014 – maar onze woorden van toen blijken actueler dan ooit.

Ben je nieuwsgierig naar wat we nog zoal neerpenden in ons boek “Tot Uw Dienst – Waarom de nieuwe ambtenaar klantvriendelijk is”? De laatste exemplaren kun je (nu nog) bestellen in onze webshop. Of kom 24.10.2019 naar onze open opleiding, waar we je inspireren over hoe je van samen werken naar samenwerken gaat.

Omdat de overheid én wij allemaal het verdienen om klantvriendelijk bediend te worden, door creatieve, enthousiaste, correcte en warme ambtenaren. En omdat we uiteindelijk toch allemaal de wereld een beetje willen verbeteren, niet?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.