Alle dagen ondernemer

  • by

Vandaag is het 22 november: de Dag van de Ondernemer! Een mooi moment om iedereen die een eigen bedrijf heeft eens in de bloemetjes te zetten. Als je kiest om ondernemer te zijn, heb je meer vrijheid maar ook een heel pak risico’s waar je elke dag mee moet leren omgaan. Daarom is het best wel fijn om af en toe eens stil te staan bij wat ondernemerschap allemaal met zich meebrengt en een steuntje in de rug te krijgen op deze speciale dag. Met Dinobusters zijn we ondertussen bijna 4 jaar volop bezig en tijdens die periode leerden we enorm veel over hoe je een bedrijf kunt laten groeien en bloeien. We delen onze inzichten in deze blog.

De eerste drie jaar zijn echt de spannendste

Als je start met een zaak, dan hoor je vaak: na drie jaar weet je pas echt of je goed bezig bent. Je hoort vooral horrorverhalen over belastingen, het vinden van die eerste klanten en het bolwerken van je agenda. En dat klopt. Ondanks de vele tips en wijze raad die we kregen, gingen we de eerste drie jaar ook door een flinke vuurproef. We ontdekten hoe belangrijk het is om een heel goede boekhouder te vinden en dat het slecht inboeken van je financiën je zelfs op rand van faillissement kan brengen.

Na het overwinnen van deze hindernis, maakten we mooie winsten, maar bleek het bijna onmogelijk om te sparen zonder bijna al je geld integraal te zien verdampen naar de staatskas. Tenzij je investeert. Denken als ondernemer is helemaal anders dan denken als werknemer. Als werknemer doe je een job, je krijgt elke maand een loon en dan probeer je dat loon zo goed mogelijk te besteden aan je gezin met liefst wat spaargeld voor later. Als ondernemer doe je een job, je bekijkt of het überhaupt mogelijk is een loon te voorzien en dan denk je na hoe je vooral het geld van de zaak zo slim mogelijk kunt beheren en investeren. Jij als zaakvoerder komt als laatste in de rij om in te investeren, het bedrijf staat altijd op nummer 1.

Waarom dan kiezen voor ondernemerschap? Je leeft op passie en drijfkracht, waardoor je plots in staat bent beter in te schatten wat er écht belangrijk is. De waarde van de dingen krijgen een andere dimensie. Je kijkt kritischer en tegelijk blijf je enthousiast over wat je doet.

Semper magis

Van zodra het bedrijf uit de startblokken is en je hebt het gevoel: ‘nou, dat loopt wel goed‘ -dan is het echt het moment om terug met de voeten op de grond te komen. Elk jaar een serieuze spiegel voorhouden en durven jezelf evalueren is een must. Grote valkuil aan ondernemerschap is, dat er weinig mensen zijn die je tegenspreken of spontaan meedenken om je bedrijf beter te maken. Na twee jaar riepen we de hulp in van Vlerick Business School om die rol op te nemen. Ze gaven ons via de KMO Challenge een flinke sjot onder ons gat om vooral niet te treuzelen en scherper te leren kijken naar de toekomst.

Kort na zo’n traject krijg je een mooie boost om verder te gaan, maar na een jaar was dat ook uitgewerkt en kwamen al de nieuwe uitdagingen en vraagstukken om de hoek piepen. We volgden een aantal opleidingen en screenden via o.a. het nieuwe boek van Carole Lamarque (Unfair Advantage) ons bedrijf. De enige weg om een bedrijf recht te houden is door elke dag te kijken hoe je beter kunt doen. In het Latijn heet dat ‘semper magis’. Dat doet soms pijn, omdat je continu gedwongen wordt uit je comfortzone te stappen. Elke dag is een kans waar je kunt winnen of verliezen.

Dus daarom…Aan alle ondernemers: verwen jezelf eens goed vandaag! Een fijne Dag van de Ondernemer!

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.