Het Disruptief Comité maakt zich klaar voor een Nieuwe Politie

 

Disruptief comite

De start: Veilig 2020

Ongeveer twee maanden terug was het even stil in Gent. Na een indrukwekkende presentatie van Peter Hinssen (technologie ondernemer en auteur) en Steven Van Belleghem (professor marketing aan Vlerick Business School en auteur) op het congres Veilig 2020 moest minister van Veiligheid Jan Jambon even naar de woorden zoeken. Beide lezingen maakten duidelijk dat de huidige manier van werken niet afdoende zal zijn om op een slimme en ethisch verantwoorde manier aan misdaadbestrijding te doen. We schreven er toen deze blog over.

Criminaliteit evolueert razend snel mee met de nieuwe technologieën en de overheid staat erbij en kijkt ernaar. De terreuraanslagen doen daarbij nog extra olie op het vuur. Om een veiligheidsgevoel te creëren grijpen we snel naar de klassieke formules om de publieke opinie te sussen. Meer militairen en politie kleurden het straatbeeld en in een paniekreactie krijgen bepaalde bevolkingsgroepen een stigma.

Hoe kunnen we als samenleving daarmee omgaan? Wat moeten we veranderen om de overheid, en meer bepaald de veiligheidsdiensten, sneller mee te doen evolueren. We zoeken oplossingen. We tasten in het duister.

Het momentum is alles

Schermafbeelding 2016-07-26 om 16.05.34

Het boek ‘De Nieuwe Politie’ bracht 4 jaar geleden al innovatieve ideeën aan voor een betere werking van de politie.

De Dinobusters waren mee sponsor van Veilig 2020. We zaten die avond geboeid te luisteren en zorgden mee voor de sociale media ruis hierrond. Toch vonden we het op zijn minst zeer merkwaardig dat zo’n belangrijke bijeenkomst met dergelijke pertinente discussiepunten geen enkele weerklank kreeg in de pers.

Daarom kroop dinobuster Elke Wambacq in haar pen en schreef voor het magazine Knack een artikel om een aantal belangrijke inzichten die tijdens Veilig 2020 aan bod kwamen uit de doeken te doen.

Het artikel lokte reactie uit – veel meer dan wij zelf voordien hadden kunnen inschatten.  Zowel vanuit de lezers als de politiek vlogen de opinis in het rond. En ook stad Gent pikte het verhaal op. Ze nodigden Elke uit en gaven aan te worstelen met de uitdaging om met minder blauw op straat toch een veilige stad te kunnen bouwen in deze context.

Dit onderwerp is uiteraard niet nieuw, het vraagstuk ligt al heel lang op tafel.  In 2010 was er bijvoorbeeld reeds een  ‘sociale media strategie voor politie ‘  uitgeschreven door één van de leidinggevende officieren van het Gentse korps . Deze werd  door bijna alle andere lokale korpsen gebruikt en diende mee als basisdocument voor de nota omtrent de sociale media strategie voor de federale politie.  Deze sociale media strategie maakt bijvoorbeeld de brug met burgers om sneller misdaden op te lossen en informatie efficiënter te delen met elkaar. Twee jaar later volgde het boek ‘De Nieuwe Politie’ met verfrissende inzichten om de werking van de politie te verbeteren.

Alleen… Verandering heeft een momentum nodig. Een schop onder het gat om de boel in gang te krijgen. We durven voorzichtig denken dat dit moment ein-de-lijk is aangebroken

04/09/2016: Denk en doe mee: wat is nodig voor het Disruptief Comité

De bal is 4 jaar later duidelijk aan het rollen. Minister Jan Jambon bereidt zich voor om het Disruptief Comité van de grond te krijgen om zo de werking van politie en justitie te innoveren.  De rijke kennis die aanwezig is bij burgers en het bedrijfsleven is cruciaal om dit moeilijke vraagstuk aan te pakken. We moeten de handen in elkaar slaan. Iedereen krijgt de kans om mee bij te dragen en in dialoog te gaan. Het heeft geen zin om blijven de vinger te wijzen naar mogelijke schuldigen in ‘het systeem’ en daar onze tijd mee te verdoen. Duurzame oplossingen moeten gezocht worden.

Daarom hebben wij jullie nodig.

Jullie. Ja jullie, beste lezers/publiek/bloggers/geïnteresseerden. Criminaliteit en terreur zijn een veelkoppig monster dat we enkel kunnen verslaan door ons brein samen te leggen. Samen weten we meer dan alleen.

04/09/2016: Praktische info

Denk en doe mee over hoe een veilige stad kan gerealiseerd worden in Gent en hoe we allemaal samen daar het beste toe kunnen bijdragen.

Gouverneur Jan Briers, minister Jan Jambon,  de Gentse burgemeester Daniël Termont en Dinobuster Elke Wambacq zullen aanwezig zijn op de Gentse Speakers Corner om de handen in elkaar te slaan.

Heb je zin om samen met deze kleppers in dialoog te gaan en actief na te denken over hoe een veilige stad te bouwen? Kom dan af naar deze Speakers Corner en verken mee  de pistes voor de installatie van een echt Disruptief Comité.

WAT? Gentse Speakers Corner met als thema “Veiligheid in tijden van terreur”

WAARBackstay Bar I Gent (de oude drukkerij Vooruit,schuin tegenover Kunstencentrum Vooruit) in de Sint-Pietersnieuwstraat 128, Gent

WANNEER? Zondag 4 september 2016 – 11u tot 12.30

VOOR WIE? Iedereen die constructief wil deelnemen aan het debat.

 

Wij hopen jullie alleszins daar te zien! Tot dan!

 

3 reacties op “Het Disruptief Comité maakt zich klaar voor een Nieuwe Politie”

  1. Dit is op Werken aan de organisatie van de toekomst doe je samen… herblogden reageerde:

    Soms vallen puzzelstukjes samen. Zoals hier, rond de oprichting van een Comité D (Disruptief) naast Comité P voor onze veiligheidsdiensten.

    In navolging van het congres #veilig2020 wil Stad Gent samen met de provincie en de minister van binnenlandse zaken de mening van de burgers horen over veiligheid en over hoe zo’n disruptief comité in zijn werk zou kunnen gaan.

    Heb je hier al over nagedacht en wil je graag mee je stem laten horen? Kom dan op zondag 4 september 2016 meedenken en zeg je gedacht!

    We geven er 4/9 er een lap op 11u tot 12u30 in de Sint-Pietersnieuwstraat 128 te Gent (Backstay Bar I) . Tot dan!

  2. Pingback: Het comité D kleurt buiten de lijntjes | Dinobusters

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.