Geef de overheid een smoel

img_20160926_101631

Vandaag brengt het krantje Metro een interessante carrièregids uit met nuttige tips om fijn aan de slag te gaan bij de overheid. Daar konden de Dinobusters natuurlijk niet ontbreken en we verzamelden 5 tips om de overheid een smoel te geven zodat ze eindelijk van haar vervelend imago verlost kan raken. Hier geven we met plezier een long read mee van het artikel in Metro.

 

 

 

De situatie is ernstig… maar niet hopeloos

Toen wij een goede 10 jaar gelden onze carrière bij de overheid begonnen, waren we redelijk onbevangen. We zouden de wereld verbeteren, niet morgen maar gisteren. En waar kon je dat beter doen dan bij de overheid? De overheid is de plek bij uitstek om iets extra voor de samenleving te betekenen en mensen alle kansen te geven een gelukkig leven op te bouwen. Deze “public service motivation” is voor veel ambtenaren een grote drijfveer om voor de overheid te werken. Ze moeten echter ook opboksen tegen heel wat vooroordelen. Schamper worden ze vergeleken met ‘de collega’s’, mensen die in een gouden kooi zitten en  niet veel hoeven te werken voor hun loon. Niets is minder waar. Met de besparingen binnen de overheid draait de overheid zelfs op grotere toeren en staat verandering meer dan ooit op de agenda. Hoe hiermee om te gaan?

De botsing met dino’s

Willem Elschot wist het al: tussen droom en realiteit staan praktische bezwaren. De overheid waar we voor kozen en mee aan wilden bouwen, bestond nog niet. In realiteit botsten we tegen een muur van dino-uitdagingen. Dino’s zijn in deze alle situaties die niet aangepast zijn aan de verwachtingen van de klant, van de wereld, van de belastingsbetaler. Mondige burgers willen steeds meer service voor de zuurverdiende centjes – verwacht open en eerlijke communicatie en een goed functionerend overheidsapparaat. En gelijk hebben ze.

Als ambtenaar ben je vaak speelbal in het kluwen van een politiek-ambtelijke samenwerking die – op zijn zachtst gezegd – ruimte heeft voor verbetering. Deze diagnose stelden we ook bij de publicatie van het boek “Tot uw Dienst” (Lannoo Campus, 2014). Een systeem van binnenuit en in één keer helemaal veranderen, is niet makkelijk, om maar niet te zeggen “quasi onmogelijk”. En toch kan elke betrokkene in dat overheidsapparaat kleine stapjes zetten in de richting van een nieuwe, klantvriendelijke overheid.

Kleine tips als stapjes vooruit

In wat volgt, geven we wat tips om de interne werking in overheden te verbeteren – al kan dit zonder blikken of blozen de extrapolatie naar veel privé-bedrijven overleven. Het zijn tips waar je zelf mee aan de slag kunt gaan om barrières van verandering te overwinnen. Je moet ze niet persé allemaal tegelijk doen – kijk wat bij jou past en…experimenteer. Durf. Zie en zeg. Denk en doe in één vloeiende beweging. Met deze tips wordt je zelfs in één klap ook een beetje ambassadeur van de overheid. Een fiere ambtenaar die werk maakt van de publieke zaak.

  1. Benoemen. Benoemen. Benoemen. Als dinobusters zijn we geen overdreven fans van de vaste benoeming, wél van het durven benoemen wat op je lever ligt of wat je écht heel goed vindt in je team. Durf open en eerlijk communiceren naar elkaar,  waar de gevoeligheden liggen… Een open feedback-cultuur zal er bovendien voor zorgen dat je ook naar je leidinggevenden en zelfs de politiek. En uiteraard is dat niet zo makkelijk in het begin, maar eens je ermee begint, krijgt het snel het karakter van een olievlek: het verspreidt zich vanzelf.
  2. Blijf jezelf – er zijn al anderen genoeg. Weet wie je bent, waar je voor staat, en durf dat spiegelen in de organisatie waar je werkt. Bovendien is het zo dat, hoe meer de waarden van jouw organisatie passen bij jouw eigen persoonlijke waarden, hoe beter je zal presteren en hoe beter je je zal voelen op je werk.
  3. Een eerste indruk blijft plakken. Of je nu de telefoon aanneemt, een email stuurt, op sociale media je uitdrukt over je werk of iemand ontmoet over je werk, weet dan dat jij op dat moment je organisatie BENT. Je hebt maar enkele seconden om een goede eerste indruk te maken. Een open, positieve ingesteldheid kan hier écht het verschil maken
  4. Gebruik heldere taal. Ambtenarees is niet meer van deze tijd – alle communicatie vanuit je organisatie doe je best zo laagdrempelig en helder mogelijk. Herlees je eigen emails, brieven, … in dat licht en bekijk ze zoals een buitenstaander ze zou bekijken
  5. Wees trots op je werk. Je maakt het verschil in het leven van vele burgers. Welk werk je ook doet in je organisatie, durf er trots op zijn en je verhaal op een positieve manier delen. Ambtenaren zijn al lang niet meer de stoffige grijze muizen uit de tijd van “de collega’s”. Er is geen enkele reden waarom je je dan ook zo zou gaan gedragen. De beste manier om meer begrip te krijgen voor je werk bij de overheid, is immers door ze een “smoel” te geven. Een menselijk gelaat. En daar kan elke ambtenaar zijn steentje toe bijdragen.

De weg naar zo’n nieuw soort open overheid is nog lang – al zijn de signalen hoopvol. Doorheen onze jaren als ambtenaar kwamen we zoveel ontelbare enthousiaste, warme, bevlogen en pure collega’s tegen, die het “algemeen belang” naar voren schoven, boven het pure eigenbelang en de grote ego’s. Ambtenaren die misschien niet zoveel in de kijker liepen als wij, maar even waardevol werk deden en stiekem onze strijd voor een klantvriendelijke overheid mee in de praktijk onderschrijven. De beweging van de “dinobusters” is immers veel meer dan enkel ons twee – het gaat om het besef dat de tijd rijp is om te durven springen.

Een organisatie van binnenuit veranderen is en blijft de beste manier om te slagen in je opzet. Dat geloven wij tot op de dag van vandaag. Alleen zijn overheden -spijtig genoeg – op korte termijn nog niet altijd klaar voor die interne rebellie.  Gelukkig kun je met vele kleine stapjes ook lange termijn vooruitgang boeken. Een olifant eet je bovendien niet in één keer op, maar hapje per hapje… Essentieel is uiteraard dat je de olifant durft zien en benoemen. Open. Eerlijk. En ja, de toestand is ernstig, maar gelukkig niet hopeloos… Durf opnieuw dromen… maar doe het dan wel samen. Want samen kun je meer dan alleen…

Meer weten?

Op zoek naar meer tips om de overheid innovatief en klantvriendelijk te maken? Lees dan zeker ‘Tot uw dienst’ (uitgeverij Lannoo Campus) of ‘Ssst…hier werkt men’ (uitgeverij Politeia) boordevol tips om aan de slag te gaan.

Dit najaar geven we bij Politeia ook een vierdaagse om op een slimme manier met het Nieuwe Werken aan de slag te gaan. Bezoek deze link voor meer info.

1 reactie op “Geef de overheid een smoel”

  1. Dit is op Werken aan de organisatie van de toekomst doe je samen… herblogden reageerde:

    Vandaag staan de Dinobusters in de Metro-krant – met 5 tips om de overheid meer een smoel te geven. De uitgebreide versie van ons verhaal, vind je hier op deze blog. Zeker het lezen waard. Ik ben eigenlijk wel benieuwd… Wat is jouw favoriete tip? zonder twijfel… Tip 2: Blijf jezelf, er zijn al anderen genoeg… Veel leesplezier, Nancy X

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.