Een kwestie van kiezen

Schermafdruk 2017-09-02 23.06.46Korte situatieschets. Eind augustus organiseerde “Better Minds At Work” een avond rond FOCUS. Aangezien dit een onderwerp is dat Dinobusters nauw aan het hart ligt en waar we ook in ons boek “Aan het stuur van je eigen leven” op inzetten, ga ik erheen met nieuwsgierige en open blik. Mijn belangrijkste bevindingen deel ik graag met jullie. Vooral omdat ik – net als iedereen waarschijnlijk – alle goede voornemens ten spijt nog regelmatig struikel over mijn eigen haast. Tijd om het over een andere boeg te gooien?

Na een korte flashback naar de fysica lessen (door iemand van Technopolis) leidt Elke Geraerts er bestseller auteur en psycholoog Tony Crabbe in. Vervolgens daagt Crabbe ons brein uit alle hoeken van de kamers te zien. Figuurlijk dan toch. De highlights van een avond waarin de spiegel op jezelf zo groot is dat je af en toe verlegen de blik afwendt…

Hoe zit het met jouw mentale fitness?
Schermafdruk 2017-09-02 23.35.33

Crabbe valt meteen met de deur in huis. Het menselijk brein is lui – dus ook dat van mij en jou. Goed, dat weten we dan ook weer… 

Het erge is: we maken door de vele tools die we tegenwoordig gebruiken, ons brein ook alleen maar luier. We outsourcen met andere woorden ons brein aan een toestel. De voorbeelden die hij geeft, zijn er boenk op. Wie van ons kan nog hele telefoonnummers onthouden? Wie zoekt op voorhand op waar hij moet zijn en geraakt daar zonder GPS, Google Maps of Waze? Wie leert nog een taal ipv iets op te zoeken via Google Translate ?

Opmerkelijk: Onze aandachtsspanne was voor we smartphones hadden zo’n 12 seconden. Intussen is die tot 8 seconden gereduceerd, wat neerkomt op … minder dan die van een goudvis. We hoppen dus van de ene naar de andere prikkel en dat vermoeit ons mateloos.

Als we dus collectief 100 jaar of meer gaan worden, omdat de gezondheidszorg zo fel vooruitgaat, is de grootste uitdaging: hoe zorgen we dat we zelf mentaal fit blijven? Hoe doen we nog aan mentale fitness?

Focus Focus Focus

Schermafdruk 2017-09-02 23.46.33.png

De oplossing is volgens Crabbe nochtans heel eenvoudig: F.O.C.U.S.

Zowel individueel als collectief kunnen we veel meer realiseren als we voortaan  maar één ding tegelijk meer doen.

Tips die hij geeft zijn bv de introductie van zogenaamde ‘Focus Rooms’. Dit zijn aparte werkruimtes (bibliotheek bv) waar je géén telefoons mag opnemen en slechts op één ding tegelijk kan focussen.

Zonder focus lijkt immers élke taak even belangrijk in gewicht, waardoor je eigenlijk niets helemaal goed doet. De “olifant”(belangrijkste taak van de dag) moet immers te vaak plaats ruimen voor de waan van de dag, alias de kleine “konijnen”: nog even een snelle email (die al snel je een half uur door inbox-land doet ronddwalen), nog even je facebook checken (voor je het weet heb je een nieuwe jurk besteld en die naamstickers die handig zijn voor op de brooddozen van de kinderen).

Maar opnieuw: het menselijk brein is lui. En doet het liefste wat het al altijd deed. Het vergt dus tijd en moed om dat patroon te doorbreken.

Niet alles is even belangrijk

Schermafdruk 2017-09-03 11.42.05

Crabbe zegt bovendien dat we moeten ophouden met onszelf onnodig bezig te houden. Drukdrukdruk is geen parameter tot succes. Het is een gewoonte. Ja lap, die komt binnen. 

Daar waar de informatieverwerking de afgelopen jaren 5x zo snel is beginnen gaan, is de hoeveelheid content waarover we beschikken in dezelfde periode x200 gegaan.

De meeste zaken die we produceren, zijn dus… noise. Ruis. Overbodige zaken waar niemand op zit te wachten en waarmee we ons vooral “bezig” lijken te houden, zonder dat het iets bijdraagt aan wat écht belangrijk is.

Een leuke oefening die hij aanhaalt is de volgende (en daag gerust jezelf uit om dat ook zelf even te doen):

 • Noem de 20 belangrijkste doelen in jouw leven
 • Eens je die hebt opgeschreven: kies daaruit de 5 belangrijkste uit voor jezelf. Dit zijn degene waarvan je nu al weet: als ik daar niets mee doe, ga ik mij dat op mijn sterfbed beklagen…
 • Memoriseer die 5 belangrijkste
 • Doe vervolgens alles wat je kan om die andere 15 te mijden. Want anders ga je nooit aan de 5 belangrijkste toekomen…

Succes is dus niet constant druk druk bezig zijn maar wél: focus op een AANTAL dingen en aanvaarden… dat de rest in het slop zit. En dat is ok. “Perfection is the enemy of greatness” aldus Crabbe. En ook “Coping is not living…” Met andere woorden: het leven volhouden is niet voldoende, durf gewoon te “leven”.

Durf je eigen weg kiezen

Schermafdruk 2017-09-03 11.55.37Crabbe heeft heel wat tips in zijn broekzak zitten om jou je eigen weg te laten kiezen. Eigenlijk komt het erop neer dat je gewoonten aankweekt om je aandacht bewust te besteden.

Durf in de mix van de storm zitten en alsnog je eigen weg kiezen.

 • Neem je voorzorgen (oké, geen excuus meer om die sportzak en yoga mat niet in mijn auto te zwieren de dag van de les)
 • Zet in op je grote doelstellingen
 • Volg op welke vooruitgang je maakt. Monitor. Maak een afspraak met jezelf : zit ik nog op juiste spoor?
 • Blijf positief

Multitasken bestaat niet

Schermafdruk 2017-09-03 08.47.41

Ondanks onze verwoede pogingen om onszelf en elkaar wijs te maken dat we het wel kunnen (of toch zeker de vrouwelijke helft van deze samenleving): multitasken bestaat niet. We worden er alleen hopeloos inefficiënt en moe van.

Oké, nuance.. Volgens Crabbe kan ongeveer 3% van de bevolking het wel – omdat ze net iets meer verbindingen in de hersenen hebben. Alleen denkt 90% van de bevolking dat ze die 3% zijn – waardoor we ons brein in een spagaat dwingen en … dommer worden.

Ben jij zo iemand die van vergadering naar vergadering holt? Besef dan dat je een deel van je hersenen achterlaat op de vorige vergadering en elke vergadering… een beetje dommer toekomt. Hier lag de zaal (en ikke ook) wel beetje strijk. De humoristische manier waarop Crabbe de voorbeelden geeft, laat je soms denken dat hij stiekem over je schouder heeft meegekeken op de werkvloer.

De enige manier om nog productief te blijven op vergaderdagen, is wanneer je ‘closure’ kan voorzien. Tijd om even per vergadering na te denken en op te schrijven wat je moet onthouden/doen. Absoluut ééntje om te onthouden.

De gouden concentratietips

Schermafdruk 2017-09-03 21.55.11

Hoe kun je nu zorgen dat je je voortaan beter kan gaan concentreren?

Even de gouden concentratietips van Tony Crabbe opgelijst

 • Slaap voldoende en ga niet slapen zonder “closure”. Zorg dat je iets afgerond hebt – het helpt je om gerust gemoed te hebben. Wist je trouwens dat je als je gaat slapen zonder afsluiting van je dag en je doet dat 1 week aan een stuk, je na die week maar zoveel presteert alsof je dronken achter je bureau zit? Oei… en we begeven ons ook zo in het verkeer…
 • Zorg voor uitdagingen voor jezelf. Niets zo saai als iets doen met routine. Daag dus jezelf uit bv:
  • maak een zo literair mogelijk voorstel voor je volgende offerte.
  • Of: Je hebt nu 30 minuten (klok zetten!) om je mails te doen. Handel er zoveel mogelijk af (noteer dus met hoeveel je start) en tel dan 3… 2… 1… Start!
  • En ook nog: Doe je emails rechtopstaand en zorg dat je 500 stappen gezet hebt binnen 10 minuten.
 • Hou jezelf weg van de afleiding: mail, email, telefoon. Wist je trouwens dat het puur op tafel leggen van je telefoon zorgt dat mensen je minder fijn vinden? Gewoon omdat ze wéten dat je je aandacht gaat verdelen…

Ben jij de 1 op 7?
Schermafdruk 2017-09-03 22.24.52

En dan komt het einde van de avond in zicht. Met op zijn minst een wake-up call om “iets” met je inzichten te doen.

1/7 in zo’n zaal gaat ook effectief iets doen met wat die avond is verteld. Dat betekent dat 6/7… omdat de hersenen nu eenmaal lui zijn… gaat blijven verder ploeteren. De vraag is dus niet hoe we allemaal het minder druk kunnen hebben, maar… hoe we onszelf zover krijgen om naast de intentie ook woord bij daad te voegen.

Want – in the end – zal 6/7 het dus (te) druk blijven hebben. Om vooral emotionele redenen:

 • perfectionisme (alles moet perfect zijn, op alle mogelijke vlakken)
 • pleasing people (ik moet iedereen gelukkig houden)
 • pleasure -> ik ben een uitsteller. Voor uitstellers heeft Crabbe 2 goede tips: START of START NIET. Er is niets tussenin. En eigenlijk is “ik ga het 5 minuten doen” meestal voldoende om je zodanig op weg te helpen dat je verder gaat doen. Met andere woorden… start toch maar
 • Prevention: Je houdt jezelf tegen van iets te doen. Je voelt dat wat je gaat doen impact gaat genereren en wordt bang… Tip: doe iets in de richting van je doel, zodat je toch al een kleine verandering ondergaat. Bv als je een boek wil schrijven, begin dan al eens met een blog en zie, voel, proef, beleef… Je olifant wordt ineens een stukje minder groot en bedreigend.

Dus wat zal het zijn? Kies jij voor de 1/7 of blijf je voortkabbelen zoals je bezig bent

Aan jou de keuze… Jij staat aan het stuur van je eigen leven.

(Enne @Tony Crabbe: bij deze heb ik mijn engagement om er “iets” mee te doen, ingewilligd 🙂 , nietwaar?)

Meer lezen over het heft in eigen handen nemen en de druk in je hoofd verminderen ?

2017-05-29 10.55.44‘Aan het stuur van je eigen leven’ is het kersverse boek van Dinobusters Elke Wambacq en Nancy De Vogelaere om via 7 deugden je leven in de richting te brengen zoals je het graag wil. Een heleboel inspirerende verhalen en na elk hoofdstuk heel praktische oefeningen om zelf te doen. Bestel het hier in onze webshop of via de boekhandel. We geven ook workshops om jou op weg te helpen en die zijn te boeken via info@dinobusters.be

 

 

Schermafdruk 2017-04-17 21.20.01In het Dinobuster Magazine van afgelopen lente geven we een leuke tool weg om je business plan fris en monter, je toekomst te visualiseren en zelf het leven in handen te nemen. Lees het magazine helemaal gratis online of  bestel jouw exemplaar op papier voor een prikje via onze webshop

 

 

 

Schermafdruk 2017-09-03 22.34.42

De bestseller “Nooit Meer Te Druk” van Tony Crabbe neemt je mee op reis doorheen je eigen brein, hoe we onszelf voortdurend voorbij lopen en vergeten dat door keuzes te maken we ons leven een stuk leger kunnen maken. Absolute aanrader voor wie graag een minder volle agenda wil én tips om U tegen te zeggen (onmiddellijk toepasbaar, alsof hij in dialoog met jou de tips uitvond)

 

 

Schermafdruk 2017-09-03 22.35.21

Psycholoog Elke Geraerts van Better Minds At Work neemt je in dit nieuwe boek mee doorheen ons brein en leert je je mentale veerkracht aansterken als een spier. Je bent niet weerloos, veerkracht is iets wat je kan aanleren. Het boek helpt je terug op weg en zorgt dat je met nieuwe moed aan je eigen mentale weerbaarheid werkt. Praktisch opgevat én heel goed onderbouwd.

 

 

Schermafdruk 2017-09-03 22.35.40Theo Compernolle heeft als psychiater jarenlang ervaring in de werking van ons brein. Hij trekt in “ontketen je brein” ten strijde tegen het hopeloos inefficiënt multitasken en neemt je mee op zoektocht doorheen je eigen grijze massa. Absolute aanrader voor wie graag diep graaft en bijleert zonder dat hij het zelf doorheeft. Heel vlot geschreven.

2 reacties op “Een kwestie van kiezen”

 1. Dit is op Werken aan de organisatie van de toekomst doe je samen… herblogden reageerde:

  Sinds mijn eigen burn-out ben ik gefascineerd over de werking van ons brein en hoe wij impact er impact op hebben. Ik ging recent naar een lezing over #Focusfocusfocus en kwam er met deze inzichten terug… Enjoy en… ga er vooral ook zelf mee aan de slag. Ons brein en onze onderlinge relaties kunnen er alleen maar wel bij varen. Want geef toe, eindelijk het minder druk hebben en minder vermoeid rondlopen, het klinkt aanlokkelijk nietwaar? Zeker als je weet dat je zelf de sleutels in handen hebt…

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.