Klare communicatie voor een vlotte reorganisatie

Ik ben dat zo beu hé, al die veranderingen altijd. Kunnen we nu eens stoppen met veranderen en gewoon ons werk doen?” Deze quote kan uit lukraak elke organisatie komen die probeert zichzelf relevant te houden voor haar klanten. De wereld verandert snel en organisaties staan onder druk om mee te veranderen. Dit is vaak een moeizaam proces waarbij mensen het na verloop van tijd gewoon beu geraken om altijd maar van koers te moeten wijzigen. Wat kan je doen om veranderingstrajecten sneller, efficiënter en minder pijnlijk te maken? 

Het antwoord is al lang gekend en aangetoond: communicatie is cruciaal om een verandering te laten slagen. Medewerkers zijn in de praktijk meestal maar vaag op de hoogte van wat de verandering precies inhoudt waardoor je geruchten in de wandelgangen krijgt. Medewerkers worden angstig en vrezen bijvoorbeeld hun job te verliezen. Wanneer medewerkers de verandering als iets negatief ervaren, dan is de kans bijzonder groot dat dit afstraalt op de organisatie en het doel niet of veel te traag behaald wordt. Daarom zien we dat in veel organisaties verandertrajecten (veel te) lang duren.

Denk bijvoorbeeld aan de communicatieblunder van Carrefour onlangs om hun medewerkers te informeren dat er besparingen en ontslagen komen. De exploitatiedirecteur kondigde in een videoboodschap op koele en zakelijke wijze aan dat ze het met minder personeel zullen moeten doen.  Wat is hier mis gelopen? Eerst en vooral zitten we met heel wat blinde vlekken in de strategische focus van het bedrijf. De retailmarkt is fel veranderd doorheen de jaren en het model van Carrefour heeft te weinig ingespeeld op deze veranderingen.

Nu het vijf voor twaalf is en de cijfers alarm slaan, krijg je een soort paniekvoetbal dat dit soort communicaties uitlokt. Dit zorgt natuurlijk voor weerstand bij de medewerkers met stakingen tot gevolg. Erger nog: de reputatie van Carrefour krijgt een flinke deuk. Personeelsleden spreken negatief over hun werkgever (mond aan mond reclame ) en de buitenwereld krijgt via het nieuws de indruk dat er mismanagement is. Dit alles samen vertraagt de verandering en brengt de organisatie nog meer in het deficit.

Met Dinobusters hebben we jarenlange ervaring opgebouwd om reorganisaties sneller en effectiever te doen verlopen, net door het inzetten van een slimme communicatiestrategie. Medewerkers ontdekken en formuleren ‘het waarom’ van de verandering en gaan er zelf mee aan de slag. Er is betrokkenheid en je krijgt ware ambassadeurs die trots de vlucht vooruit kiezen, samen met je bedrijf.

Welke tips kunnen we nu al meegeven als je in een reorganisatie helder wil communiceren? 

  • het geven van overtollige informatie staat recht evenredig met in hoeverre de boodschap gevat wordt: draai dus niet rond de pot.
  • het gebruik van verschillende kanalen is meer effectief dan slecht één kanaal. Niet iedereen zit namelijk op één communicatiekanaal.
  • boodschappen breng je nog steeds het beste face-to-face als het over verandering gaat.
  • maak een team verantwoordelijk om de vinger aan de pols te houden en geruchten te duiden.
  • wie zijn de opiniemakers in je organisatie? Maak ze ambassadeur omdat ze een grote invloed hebben om mensen mee te krijgen in de verandering.
  • informatie die relevant is voor medewerkers wordt beter gesnapt dan abstracte en algemene informatie. Hou het dus concreet!

Je laten begeleiden in een veranderproces is dus cruciaal om te lukken in de missie. Dankzij de KMO-portefeuille kunnen KMO’s nu voor een heel voordelige prijs ook beroep doen op Dinobusters om reorganisaties tot een goed einde te brengen. Wil je meer informatie? Neem dan contact op voor meer informatie en een afspraak:


KMO-Portefeuille.png.pagespeed.ce_.GR0-WGwqGN

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.