Van krapuul naar rolmodel

  • by

Een jongen van 16 jaar wil zichzelf kapotmaken. Niet via zelfmoord, maar door drugs te nemen, te dealen en op straat mensen te treiteren. Het loopt uit de hand. Hij wordt opgepakt en verschijnt voor de jeugdrechter. Er is twijfel of hij al dan niet uit handen gegeven gaat worden, of hij een straf verdient zoals een volwassene. In de gevangenis. Verdient hij een tweede kans? Volgens YAR absoluut wel. En wij vinden dat ook. Gisteren hadden we de eer om aanwezig te zijn in de Gentse Ghelamco Arena waar YAR Vlaanderen werd voorgesteld. Dinobusters is samen met heel wat andere ondernemingen trotse sponsor. We doen hier uit de doeken waarom.

Er is geen handleiding bij het leven

Of je geboren bent in een rijk of een arm nest, er is niet echt een handleiding bij het leven. Kinderen ontdekken al doende en zoeken manieren om volwassen te worden. Sommige kinderen worden omwille van hun thuissituatie gedwongen om vroeg volwassen te zijn en voor zichzelf te zorgen. Niemand in de buurt om te vertrouwen. Waar kun je terecht met zorgen, vragen en emoties? Tijdens de  pubertijd komen er gekke bokkensprongen. Het is de schuld van de wereld en de wereld is tegen mij.

Een grote buil op het voorhoofd door tegen de lamp te lopen. De politie probeert te waarschuwen, maar soms gaat het net te ver. De rechter komt erbij en daar sta je dan. Zestien en het leven lijkt een zwart pad naar de afgrond. YAR Vlaanderen pikt op en stelt de vraag: wil je eraan werken? Als het antwoord ‘ja’ is, dan ben je vertrokken. Hoe diep de jongere ook zit, als de wil er is om uit de benarde situatie te geraken en hulp aan te nemen, dan is alles mogelijk.

Gevangenis? Ga terug naar start

De jongere krijgt na het hobbelig parcours met allerhande instanties een ticket om terug naar start te gaan. Dit is echter geen vrijgeleide om zomaar op de lauweren te rusten. De jongeren krijgen als het ware een bootcamp om zichzelf in de spiegel te kijken. Angsten overwinnen en het besef dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun leven. Welke doelen willen ze bereiken? Wat is daar allemaal voor nodig? Ze maken bewuste keuzes en ontdekken wat er nodig is om vol te houden en te leren. Vallen en weer opstaan.

De getuigenissen van de jongeren na het traject zijn verbluffend. De jongere beseft: vroeger was ik krapuul, nu ben ik een rolmodel. Waar zit het geheim van het succes? Gemotiveerde vrijwilligers gecombineerd met sterke professionals die jongeren onder de arm nemen. Het is een leerproces voor iedereen.

Ondernemend gedrag is iets voor iedereen

Met Dinobusters zijn we al jaren aan de slag met het stimuleren van organisaties en mensen om in actie te treden en een dialoog op te zetten tussen elkaar. We zien dat het veel te maken heeft met het stimuleren van ondernemend gedrag. Hoe kan je een doel vinden en hoe geraak je daar? Of je nu jong of oud bent, telkens horen we verhalen over dromen die niet vervuld raken om één of andere reden. Er zijn barrières die ons in de schulp doen kruipen.

Bij HoGent bijvoorbeeld zijn we ook actief betrokken bij het keuzevak ondernemen waarbij elk semester maar liefst 100 studenten doorheen een traject gaan om te leren ondernemen. Het traject daagt uit omdat studenten plots beseffen dat de leerstof niet door een docent op een gouden plateau gebracht wordt, maar te vinden is in de buitenwereld. De buitenwereld die over alles en nog wat tegenstrijdige meningen heeft en waar je dan zelf keuzes moet gaan maken. Bart Derre, docent aan HoGent, schreef er samen met een aantal co-auteurs een boeiend boek over: ‘De ondernemende organisatie -in elke medewerker schuilt een ondernemer‘. In dit boek ontdek je hoe je ook op de werkvloer ondernemerschap kunt stimuleren en ervoor zorgen dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid opnemen.

Want laten we eerlijk zijn, heel wat organisaties durven wel eens last hebben van aangeleerde hulpeloosheid. Het is niet mijn verantwoordelijkheid want…Ik kan dat niet doen want…En dan komen we terug bij onze jongeren: ze spiegelen vaak het gedrag van volwassenen. Elk zijn verantwoordelijkheid dus 😉

Laat je inspireren en doe mee!

Zet deze blog je aan het denken en wil je zelf aan de slag? We zetten hier alles op een rij:

2017-05-29 10.55.44Lees ‘Aan het stuur van je eigen leven’ en neem deel aan één van onze leuke workshops.

 

 

 

cover boek derreLees het boek ‘De ondernemende organisatie‘ en als je ondernemer bent, coach eens mee studenten bij het keuzevak ondernemen in HoGent. Stuur ons een berichtje bij interesse.

 

 

yarDraag mee je steentje bij aan YAR Vlaanderen. Bezoek de website voor meer info.

 

 

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.