Innovatie voor en door de politie

Je kunt de krant niet openslaan of je leest wel iets over de politie en de uitdagingen waar ze elke dag mee te maken heeft. Terreurdreigingen, verkeersongelukken, geweldplegingen, oplichting…het dagelijks leven van de politiediensten is goed gevuld en flitst met rasse schreden voorbij. Wie denkt dat al onze opsporingsdiensten uitgerust zijn met straffe tools zoals bij CSI om misdrijven op te lossen is eraan voor de moeite. Innoveren bij de politie is geen sinecure, vooral als je te maken hebt met verouderde en op het eerste zicht bizarre structuren. Wij hadden de eer om vorige week een workshop te mogen geven bij de federale gerechtelijke politie van Antwerpen en we maakten voor al onze politievrienden een inspirerende survival kit om innovatie toch mogelijk te maken, zelfs als de structuur en de middelen wat tegen valt. Deze blog deelt met plezier de survival kit en kaart ook een aantal probleempjes aan die de politiek na de verkiezingen misschien eens kan aanpakken 😉

De sokken van de politie

Innovatie is ook een beetje dromen. Je maakt tijd om naar je eigen organisatie te kijken en droomt hoe het beter kan. Hoe kunnen we de politie 10x beter maken? Wat heeft de recherche nodig om op een excellente manier haar job te doen? Meestal als we die vraag stellen in bedrijven krijgen we de zotste antwoorden en stappen we in de teletijdmachine naar het jaar 3000 ofzo. We bedenken dan slimme processen om daar te geraken. Een shortcut naar de toekomst. Een stretch van je geest en tonnen enthousiasme om iets moois te bouwen. Bij de recherche kreeg ik drie dingen die ze graag zouden willen om hun werking 10x beter te maken. Ik nam mijn stift en noteerde het antwoord van de rechercheur:

 1. Een GSM
 2. Een voertuig dat goed uitgerust is
 3. Een eigen computer

Ik moet eerlijk toegeven dat ik toch even stil werd van het antwoord. Hebben jullie dat dan niet? Hoe communiceren jullie dan? Met de eigen GSM of… Tja… Het probleem zit blijkbaar bij de verdeling van de budgetten. Er is in principe budget genoeg om alle politiediensten (lokaal en federaal) goed te doen functioneren. Alleen is het zo dat federaal afhangt van een centrale administratie die inschat voor wat er precies geld nodig is. En zo kom je terecht in rare toestanden. Bijvoorbeeld een puntensysteem om kleding te kopen, maar het grootste deel van de kleding is speciek voor de lokale politie waardoor ze er enkel sokken kunnen kopen. We hebben geen sokken nodig, maar liever een mobiele telefoon bijvoorbeeld om onderweg snel te kunnen communiceren. Is het overal zo? Blijkbaar niet en er zit wel wat verschil op de zones. Dat maakt het extra ingewikkeld.

Hallo, Focus?

Naast het probleem van het beheer van het budget, is er ook nog een probleem met communicatie. Sinds de terreuraanslagen kwam het advies van de onderzoekscommissie dat de communicatie tussen de verschillende diensten spaak loopt. Dat werd tijdens de workshop volmondig bevestigd. Er is zelfs een oplossing hiervoor, maar de structuren beletten om dit door te voeren. Zo zit bijvoorbeeld de lokale politie op een heel slim en snel communicatiesysteem (Focus), maar de federale mag hier niet op aansluiten omwille van een conflict over het budget. Dit voorbeeld illustreert hoe het hardnekkig vasthouden aan structuren heel gevaarlijk kan zijn. Dat bewees ook David Marquet, een commandant van de US Navy die tot inzicht kwam hoe een bevelstructuur kan leiden tot doden. In zijn boek ‘Turn the ship around’ vertelt hij hoe leiders soms bevelen opdringen die, zonder het zelf te beseffen, een volledig team in gevaar brengt. De oplossing is om alle talenten en expertise te respecteren en een structuur op te zetten waarbij het team zelf tot de juiste beslissing en actie kan komen. Het verhaal van David Marquet is enorm inspirerend omdat het toont hoe je van een strakke, militaire structuur toch kunt evolueren naar een resultaatgerichte en zelfs innovatieve cultuur om de job met glans te doen. Een mooi pleidooi ook om bijvoorbeeld de politie zelf de ruimte en de middelen te geven om te innoveren en de dagelijkse werking beter te maken. Want laat ons eerlijk zijn: er zit enorm veel talent in de korpsen die amper gezien of gehoord wordt.

Innovatie voor en door de politie

En dan komt het grote vraagstuk: hoe in godsnaam innoveren als je te maken hebt met zo’n dinosaurusstructuren? Wel, eigenlijk kan je bijna niet anders dan een beetje rebel zijn. Onze survival kit geeft dan ook als eerste tip mee een ‘innovatieve politiebende’ te stichten. Een groep van gelijkgezinden die een beetje de grenzen gaan opzoeken om de werking te oliën. In Nederland kwamen we ooit een heel leuk netwerk tegen (Slimmer Netwerk) waarbij er bewust de ‘regels’ werden overtreden. Als het probleem maar opgelost raakt. Botsing met de wet? Dan maar terugkoppelen naar de wetgever en kijken hoe die het juridisch euvel kan oplossen, samen met alle betrokken stakeholders. Het enige probleem dat hierbij vaak opborrelt is het conflict met de ego’s.  Misschien een opdrachtje voor de politiek? De politiehervorming is al heel lang geleden en je voelt dat het tijd is om op te frissen. In afwachting delen we hieronder heel graag onze survival kit en de presentatie die we gaven voor de recherche. Keep up the good work en…niet opgeven hé mannen!

 

Survival kit innovatie voor de politie:

 

Innoveren voor en door de politie | AnyFlip

Innoveren voor en door de politie

Onze presentatie voor de recherche:

 

 

3 reacties op “Innovatie voor en door de politie”

 1. Even een korte reactie. Ik heb vorige week genoten van jouw uitstekende presentatie, maar de (weliswaar indirecte) suggestie in bovenstaande blog dat indien we morgen bij de politie allemaal
  Een GSM
  Een voertuig dat goed uitgerust is
  Een eigen computer
  zouden hebben, we plotseling zullen veranderen in een innovatieve organisatie klaar voor de (technologische) uitdagingen, lijkt me minstens discutabel. Ik kan het ongenoegen wel plaatsen en heb er alle begrip voor, maar vrees toch vooral dat dit de aandacht afleidt van de echte uitdaging om een coherente innovatiestrategie uit te rollen. Dit gaat veel verder dan de geschetste logistieke issues. Zo klinkt ook het oprichten van “een innovatieve politiebende” erg sympathiek, maar zet dit zonder inbedding in een bredere strategie geen zoden aan de dijk. Eens deze strategie er is, kan (of beter moet) “een innovatieve politiebende” hierin zeker een plaats krijgen.
  Steeds bereid dit verder toe te lichten en ik maak me sterk dat die innovatiestrategie er ook komt.
  Beste groet en ook voor jou ‘Keep up the good work’ 😉
  Yve

  Noot: ik durf me niet met 100% zekerheid uit te spreken over de kritiek met betrekking tot focus (wat trouwens een superapplicatie is), maar heb toch andere redenen gehoord dan wat hierboven staat. Maar dit laat ik beter aan anderen over om hierop te reageren.

  1. Dankjewel Yve voor de openhartige reactie. Zeer zeker dat de basisuitrusting niet de innovatieve doorbraak zal geven, maar ik denk dat de collega’s in de zaal vooral hun hart wilden luchten over de soms schare uitrusting waarmee ze het moeten doen. Ondertussen hoorde ik waaien dat er schot in de zaak komt met Focus, dus dat zou wel goed zijn. Werk aan de winkel en het was in elk geval heel fijn jou te mogen ontmoeten! Groetjes Elke

 2. Pingback: Dankjewel Ambtenaar 2.0! – Dinobusters

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.