Geef jezelf eens wat extra zuurstof

Het is stilaan herfst aan het worden. Een gure wind blaast de slaap uit mijn ogen. Ik ben écht geen ochtendmens, en toch sta ik voor één keer enthousiast op. Het valt ook mijn huisgenoten op. Het zijn dan ook de “zuurstofdagen” van Tabor vzw.  Ik mag opnieuw een workshop geven aan enthousiastelingen uit de social non-profit sector. De vorige editie in april 2018 was ik er ook bij en dat was zo plezant en warm dat een ochtendhumeur geen kans krijgt…

 

Schermafdruk 2018-10-24 17.02.59

Ik heb mijn wagen volgeladen

Twee valiezen vol materiaal sleur ik mee: tijdschriften, lijm, scharen, stylo’s, “goodie bags”, chocotoff’s (jaaaaa), boeken, schriftjes en nog zoveel meer. Dat geraakt niet makkelijk in de auto. Ik knots met mijn hoofd dan ook keihard tegen de autokoffer bij het inladen van al die bagage. Damn en auch… (ik denk op dat moment eigenlijk iets anders, maar dat ga ik hier niet publiceren)

Komaan. Ik zet mijn focus op de weg. Een prachtige zonsopgang passeert me terwijl ik richting Gent rijd. Of beter: stilsta / schuif. Hoog tijd voor mijn Spotify lijst met de klinkende titel “hier word ik blij van“. Ik weet intussen dat muziek altijd werkt voor mij. Net als chocolade. En elke dag mijn drie leukste dingen van de dag noteren. Kleine gelukjes die maken dat ik dankbaar ben voor mijn leven en een “rescue” boekje betekenen voor wat lastige momenten. Want die heeft wel eens iedereen, niet?

De pauzeknop

Samen met deze 20 enthousiastelingen uit de zorg zetten we hun leven een dagje op pauze. Hoe moeilijk dat ook lijkt. Het dagdagelijkse werk krijgt intussen immers geen pootjes, de kabouters komen niet langs. En toch kiezen zij ervoor om zich te laten inspireren. Nieuwe inzichten op te doen. Elkaar te ondersteunen en mee te zoeken naar oplossingen bij dilemma’s. Ik ben vereerd daar getuige van te mogen zijn.

Doel van de dag: vertragen. Durven stilstaan. Nadenken. Doen. Inspireren. Tonen dat iedereen aan het stuur van zijn eigen eigen leven kan staan. Even afstand nemen en ondergedompeld worden heeft het grote voordeel dat je de dingen anders bekijkt en leert vasthouden.

Schermafdruk 2018-10-24 17.02.51De magie van een groep

Elke groep heeft zo zijn eigen dynamiek. Groepen samenbrengen is altijd spannend, zeker als die nooit eerder iets met elkaar te maken hadden. Als procesbegeleider kun je dit wel faciliteren, maar het échte werk komt van de groep. Schenken die elkaar vertrouwen, geven ze het voordeel van de twijfel, praten ze in openheid… ?

Ik heb in de jaren bij Dinobusters al veel groepen begeleid. Grote groepen, kleine groepen, luide groepen, stille groepen. Ik heb alleen nog niet vaak zo’n alles omvattende warmte mogen ervaren als in deze groep bij Tabor. Het leek alsof de schoonheid van jezelf kunnen zijn er ter plekke is uitgevonden.

Jezelf richting geven, dat begint met “Dromen”

Doorheen de workshop duiken we in elk van de zeven hoofdzonden, die we herkaderen als deugden. De groep wordt uitgedaagd stil te staan bij wat je blij maakt, energie geeft (en kost), te benoemen wat je eigen mooie kanten en Darth Vader’s zijn. De oefening van de moodboard is altijd een heel speciale.  Want hoe vat je in beeld en taal op 1 A3 de essentie van jouw leven en hoe je het droomt. Je mag voor één keer – tijdens de werkuren dan nog – knippen, plakken, dromen, zweven en concreet maken. Zalig. Uitdagend. En best wel een hele klus. Gelukkig is nog niemand ooit doodgegaan van een beetje uitdaging 🙂

Schermafdruk 2018-10-24 17.03.13

Maak het concreet

Als je geen concrete acties bepaalt voor je tonnen goede voornemens na een opleidingsdag, is de kans bijzonder klein dat je ooit nog iets met je inzichten gaat doen. Daarom worden de deelnemers aan onze workshops altijd uitgedaagd om concreet te benoemen wat ze meenemen na de sessie.

Zalig om zien dat iedereen in dezelfde sessie zit en er toch net iets anders uithaalt voor zichzelf.

Gelukkig maar. Allen gelijk en toch net iets anders.

 

Pasta en een goed glas rode wijn kunnen heel veel problemen oplossen ** De kracht van kwetsbaarheid in een groep die elkaar niet kent voor de start van je sessie, is onwaarschijnlijk mooi om te zien ** Je brein afzetten, sommigen kunnen het écht ** Met humor kun je heel ver komen ** Een telefoon laten rinkelen is de uitdaging. ** En: de natuur kan helen (net als chocolade (natuurlijk!))

Of hoe je ook als lesgever elke keer bijleert van iedereen die jouw cursus volgt

 

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.