Spelen met change management

  • by

In het kader van een opdracht voor FOD Economie hebben we voor het eerst onze masterclass over leiderschap aangevuld met een business game. We deden daarvoor beroep op Hans Dobbelaere. Hij ontwikkelde een spel om via een virtuele realiteit te ontdekken hoe je een organisatie performant kunt laten presteren. We vertellen hier wat we precies hebben gedaan in deze workshop change management voor leidinggevenden.

Doe de Wallstreet Shuffle

Business game The Wall Street Shuffle (change management)

Het spel begint met een korte introductie. Samen met een 10-tal mensen vormen we een bank. De bank heeft in Brussel een operationele dienst en een ondersteunend team om traders die in New York zitten zo goed mogelijk te helpen hun doelen te halen. De traders moeten financiële producten kopen en verkopen. Om dit te kunnen doen hebben ze toegang nodig tot de markten via een computer en een netwerk. En daar kan van alles fout lopen. Murphy loopt rond op de beursvloer en af en toe saboteert hij een computer. Gelukkig is er ook nog een leverancier van diensten en oplossingen om beroep op te doen, maar helaas kost dit ook veel geld. Ondertussen is er een journalist die alles gade slaagt en stiekem de krantenkoppen voor de volgende achtend aan het schrijven is…

De deelnemers worden tijdens de workshop op alle vlakken uitgedaagd. Hoe de communicatie tussen Brussel en New York organiseren? Hoe zorg je ervoor dat iedereen mee is via een sterk change management? Welke processen zijn er nodig om slim samen te werken? Het spreekt voor zich dat er snel dingen in de soep draaien. Dat is niet erg want het maken van ‘fouten’ is ideaal om bij te leren.

Korte, maar krachtige workshops over change management

Workshop change management met business game.

Het spel wordt verschillende keren gespeeld en tussendoor geven we korte workshops. De workshops dienen om theoretische modellen aan te reiken zodat het volgende spel beter gespeeld kan worden. Voor ons als procesbegeleider vergt dit een super goede voorbereiding omdat we afhankelijk van hoe het spel uitdraait de juiste ondersteuning moeten geven. De workshop change management is dus telkens à la carte.

In de praktijk merken we wel dat er bepaalde thema’s meer voorkomen dan andere om aan te werken. Zo is het procesmatig denken vanuit de klant vaak nog niet helemaal ingeburgerd. Ook het toepassen van een goede communicatie is een uitdaging. Door te verbeteren wat er mis loopt zie je zo dat er minder stress is op de werkvloer en het werk vlotter loopt. Dit is net de kracht van deze formule: de deelnemers van het spel raken af en toe in de knoei en de workshops helpen om dit te verbeteren op een bewuste manier.

Zin om ook te werken aan je leiderschap of change management?

We hebben een brochure ontwikkeld met een overzicht van de meeste opleidingen die we geven aan organisaties. Deze opleiding voor FOD Economie werd volledig op maat gemaakt en contacteer ons gerust als je ook iets wil organiseren.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.