Voorkom burn-out in de zorgsector

Burn-out is een toenemend probleem in de zorgsector. Mensen in de zorg doen vaak hun job heel graag en geven zich elke dag 200%. Ondertussen wordt er beknibbeld op de middelen en  is er vaak onvoldoende personeel. Het resultaat laat zich kennen: mensen die zowel fysiek als mentaal volledig uitgeput raken. Burn-out is een ‘aanpassingsstoornis’. De zorgprofessional heeft het moeilijk om zich aan te passen aan de veranderende context en het veertje knapt. Hoe kunnen we organisaties meer alert maken voor de signalen en uitval zo veel mogelijk voorkomen?

Zelfkennis is begin van alle wijsheid

Burn-out is een complexe problematiek die verschillende oorzaken kent. Het is mogelijk dat de cultuur van de werkvloer niet helemaal afgestemd is op het werk en de talenten van de medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde zware administratieve processen of een leidinggevende die weinig ruimte laat voor betrokkenheid bij de medewerkers. Als er een kloof is tussen de waarden van de medewerker en de werkvloer, dan is het heel vermoeiend om op een gelijke golflengte te geraken. Er kan ook een probleem zitten bij de medewerker zelf, die teveel hooi op de vork neemt en moeilijk ‘nee’ kan zeggen. Elk beestje is anders en gaat op een andere manier met stress om. Zelfkennis is dus begin van alle wijsheid. Wat geeft mij energie en wat kost mij energie? Hoe vul ik mijn tijd in en waar zit mijn balans? Allemaal cruciale vragen die confronterend, maar verhelderend kunnen zijn.

Energiemanagement

energieHeel wat organisaties proberen de kosten onder controle te houden en het grootste deel van directievergaderingen gaat over het in balans houden van de begroting. Vaak vertaalt dit zich in een balanced scorecard en allerhande dashboards om zowel personele middelen als werkingsmiddelen op te volgen. Wat vergeten wordt is te kijken naar het energiepeil van de organisatie. Deze barometer kom je vaak te horen in de koffiehoek waar mensen eens durven ventileren tegen elkaar. De sfeer op de werkvloer is geen tastbaar cijfer, maar een perceptie, een gevoel. Als dit gevoel al te zuur wordt, dan komt er meestal een donkere wolk boven de organisatie die de energie wegzuigt. Roddels, maandagziektes en allerhande vervelende situaties komen dan boven. Energiemanagement is minstens even belangrijk als de klassieke financiële monitoring in organisaties. Hoe doe je dat? Niet in een bestuursvergadering, maar wel op de werkvloer tussen de mensen door regelmatig de tijd te nemen naar elkaar te luisteren en iedereen kansen te geven problemen en oplossingen aan te reiken. Het dashboard van energie is er eentje met een smiley. Hoe gelukkig kom je binnen op de werkvloer en hoe ga je terug buiten?

Taboe doorbreken

afstandsbediening 1Zelfreflectie en het regelmatig stilstaan bij de werksfeer is een taboe in veel organisaties. Het komt een beetje wollig over en wordt weggewuifd als niet echt wèrken. En toch is het noodzakelijk voor organisaties om hun medewerkers tijd te gunnen om stil te staan bij zichzelf en hoe de organisatie functioneert. De wereld verandert namelijk heel snel en door te observeren wat er allemaal aan het gebeuren is, kan je makkelijker samen tot oplossingen te komen.  Het tijdperk dat de chef het allemaal maar moet oplossen is voorbij. Iedereen draagt op zijn of haar manier een stuk verantwoordelijkheid over hoe je je job en je leven invult. Vooral in de zorgsector is dit een belangrijk gegeven omdat je daar een tendens ziet naar meer zelfsturing binnen een bepaald zorgkader. Iedereen staat aan het stuur van zijn eigen loopbaan, maar we vergeten soms te leren rijden. Hoe geef je richting als zelfsturend team in een gestructureerde organisatie die op haar beurt in een veranderende omgeving zit? Je hoofd gaat al een beetje tollen als je van binnen naar buiten gaat en omgekeerd.

Masterclass zelfzorg voor zorgprofessionals

Samen met Vorm vzw organiseert Dinobusters een masterclass om te leren omgaan met stress op het werk en burn-out zo veel mogelijk in te perken. De masterclass is niet alleen een leerrijke ervaring dat heel wat zelfkennis oplevert, maar ook praktische tools meegeeft om nadien samen met je collega’s in te zetten.

Dinsdag 24 oktober gaat de eerste sessie door en meer info en inschrijven kan via Vorm vzw.  Wil je meer op maat een workshop in je eigen organisatie doen? Stuur dan een mailtje naar info@dinobusters.be voor een voorstel op maat.

Meer lezen?

2017-05-29 10.55.44‘Aan het stuur van je eigen leven’ is het kersverse boek van Dinobusters Elke Wambacq en Nancy De Vogelaere om via 7 deugden je leven in de richting te brengen zoals je het graag wil. Een heleboel inspirerende verhalen en na elk hoofdstuk heel praktische oefeningen om zelf te doen. Bestel het hier in onze webshop of via de boekhandel. We geven ook workshops om jou op weg te helpen en die zijn te boeken via info@dinobusters.be

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.