Klare taal en digitaal

  • by

Vorige week waren Dinobusters aanwezig op de Trends Digital Pioneers: de jaarlijkse hoogmis om te ontdekken welke bedrijven bijzondere stappen hebben gezet in hun digitale transformatie. Tijdens de presentaties werd één ding duidelijk: wie een digitaal pionier is, moet ook een krak zijn in communicatie. We leggen in deze blog uit wat de uitdagingen zijn en hoe je ermee om kunt gaan.

Explosieve werkcontext versus warm nestgevoel

Wie experimenteert met digitalisering, droomt vaak ook van een opschaling. Eens je erin geslaagd bent om sneller te groeien, komt een eerste pittige uitdaging om de hoek piepen: hoe snel mensen rekruteren en inwerken? Gemiddeld heeft een nieuwe werkkracht een half jaar nodig om alles goed te leren kennen in het bedrijf en als je dus te laat erin slaagt om de aanwerving te doen, dan kan je een terugval merken in je groei. Ook je reputatie komt in het gedrang, want je slaagt er minder vlot in om tijdig  producten of diensten op te leveren. Daarom is het enorm belangrijk om een strategische cel op te richten met elke maand een vooruitblik  en een inschatting van wat er nodig is voor het bedrijf binnen pakweg twee jaar.  Je kijkt dus verder in de toekomst om je eigen groeipijnen een beetje voor te zijn. Dat wil ook zeggen dat je mensen vroeger gaat aanwerven dan het moment dat je ze echt nodig hebt.

Wat heb je nodig om je hierop voor te bereiden? Eerst en vooral is het belangrijk om continu trendanalyses te maken: hoe is mijn markt aan het bewegen? Hoe gedragen mijn klanten zich? Welke economische, demografische, sociale, culturele en technologische uitdagingen komen op mij af? Daarnaast kun je ook een continue dialoog opzetten met je klanten én medewerkers om van hen te leren.

Een merkwaardig fenomeen bij sterke groeiers omwille van de digitalisering is dat medewerkers ‘volatiel’ worden. Met ‘volatiel’ bedoelen we minder makkelijk te voorspellen. Ondanks heel wat cijfers aangeven dat de gemiddelde Vlaming erg honkvast is in zijn job, zie je hier een ander patroon. Snel groeiende bedrijven vragen van medewerkers om continu te veranderen en mee te gaan in een erg uitdagende, competitieve markt.  Daarnaast krijgen diezelfde medewerkers aan een groot tempo nieuwe collega’s erbij. Het neveneffect is dat mensen zich ‘alleen’ voelen en telkens opnieuw relaties moeten leggen. Medewerkers die hierin slagen en daardoor een groot netwerk uitbouwen, worden gegeerd wild op de arbeidsmarkt. Wie daar niet in lukt, riskeert niet meer mee te kunnen en eruit te vliegen. Hoe kan je in zo’n context toch nog een fijne werkplek installeren met de nodige warmte?

Het nestgevoel waar de meeste mensen zo van houden op het werk, kan enkel opgevangen worden door een herkenbare bedrijfscultuur dat min of meer een thuisgevoel opwekt. Het werken aan een bedrijfscultuur is stap 1 voor elke groeier en vergt zware inspanningen op vlak van communicatie. Al bij het onthaal moet je bij wijze van spreken ‘ruiken’ hoe mensen werken en leven in het bedrijf. Ook het blijven aanhouden van vaste waarden is een belangrijke succesfactor. Anciens die in staat zijn om het ganse verhaal van het bedrijf te vertellen en verbinding te maken met de nieuwkomers. 

Na de digitale revolutie komt de nood aan inzicht

Eens je via digitalisering de bedrijfsprocessen sneller laat verlopen ben je tegelijk een grote hoeveelheid data aan het verzamelen. Veel bedrijven vergeten om die data op een juiste manier te analyseren en te leren gebruiken. Door de grote massa aan activiteiten en kanalen die ontstaan zie je vaak het bos door de bomen niet meer. Eigenlijk zou elk bedrijf bij het installeren van een nieuw digitaal proces meteen een infographic hierover moeten maken. Welke data toon ik aan wie en hoe ziet dat er dan op een simpele manier uit? Wat willen we juist leren en wat kunnen we met onze data doen om het bedrijf sterker te maken? Ook dat is communicatie: het verbinden en voorstellen van gegevens op een niveau dat het écht nuttig is en toegepast wordt in de juiste context. 

Het slimmer structureren van gegevens verloopt niet enkel via software. Mensen moeten nog steeds informatie in de juiste context brengen om zo tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen. De paradox van digitalisering is dat je werkprocessen linkt aan een automatisch systeem en dan dreigt te stoppen met denken. Het systeem zal het wel oplossen…Twintig jaar later kom je dan terecht op een griezelig kerkhof  met vergeten zombieprocessen.  Communicatie is daar cruciaal. 

Investeerders zijn partners

Een andere shift die we zien bij digitale groeiers, is dat investeerders niet louter geld op tafel leggen maar evolueren tot echte partners. Wat vaak vergeten wordt is dat na het investeren van geld in het bedrijf er nog heel veel inspanningen en tijd nodig zijn om de investering echt te laten renderen. Investeerders die louter winst nastreven dreigen te dwalen met hun inleg. De klant staat vandaag zodanig centraal dat beknibbelen op kosten innovatie smoort en daardoor ook de dienstverlening achteruit gaat. Investeerders moeten dus actief meedraaien in die beweging en een perfecte tandem vormen met het operationeel deel van het bedrijf en natuurlijk ook de vinger aan de pols houden bij de klanten. Op vlak van communicatie wil dit ook zeggen dat de verwachtingen van bij het begin scherpgesteld moeten worden. Het kan ook gebeuren dat investeerders of leden van een raad van bestuur plots zin krijgen in micromanagement in zo’n context: zich net teveel gaan aantrekken en verward raken over hun rol. Naast het uitwerken van een fijne bedrijfscultuur is het installeren van een heldere corporate governance dus een belangrijke opdracht voor onze digitale wolven. 

Meer weten over communicatie tijdens transformaties?

Via onze boeken en magazines kan je meer lezen over slimme manieren om effectief te communiceren. Zit je zelf met een vraagstuk en heb je hulp nodig? Contacteer ons dan voor een afspraak.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.