Alles onder controle in uw kot?

  • by

Zoals in onze vorige blog aangekondigd, hebben we samen met Bruno Rooselaer, Gerrie Smits, Dirk Verbruggen, Frans Van Noort, Björn Prins en Peter Rosseel een webinar gegeven over hoe je nu, tijdens deze crisis, kunt werken aan duurzaam ondernemerschap. We deelden een aantal tips om meer gefocust van thuis uit te werken. Hoe stippel je ondanks alle chaos toch een eigen, doelgericht pad uit?

Welkom in jouw persoonlijke Hollywoodfilm

Heel wat (diensten)bedrijven gaven voor de crisis reeds de optie om een aantal dagen van thuis uit te werken. Het Nieuwe Werken, zoals dat heet, is ondertussen al een tiental jaren in routine gebracht. En toch zien we dat dit niet evident blijkt. Sommige organisaties houden de boot af omdat het nieuwe uitdagingen geeft qua leiderschap. Hoe geef je leiding op afstand? Hoe laat je voor een deel de controle los? Tijdens deze crisis werden we geforceerd om al die bekommernissen aan de kant te schuiven en het gewoon te doen.

En hier zijn we dan. Een beetje verzeild in een rare Hollywoodfilm. Een virus houdt ons binnen en iedereen die in de mogelijkheid is om thuis te werken, doet het. Dit brengt ons ganse leven in de war. Voorheen werden we voor een stuk geleid door de buitenwereld. Kinderen werden elke dag op hetzelfde uur aan de schoolpoort afgezet, daarna snelde je naar het werk om je ding te doen. De dagen kenden een cadans. Nu zit de ganse familie thuis en moet je zelf een nieuw ritme, een nieuwe manier van leven en werken creëren. Change management voor de familie dus 😉

Teken je ideale werkweek uit en droom

Hoe ziet jouw ideale week er nu uit? Mensen die kinderen hebben kennen het fenomeen: je krijgt het erg moeilijk gecombineerd en het is ongelooflijk lastig de focus erin te houden. Je bent als ouder plots leerkracht, animator, werknemer of zaakvoerder, poetsdienst, en zoveel meer. Ben je met twee ouders, dan kan je nog afspraken maken tussen elkaar en in ploegen werken: het ene deel van de dag draag je zorg voor de kinderen en het andere deel van de dag stort je je op het werk. Alleenstaande ouders worden extra uitgedaagd want die moeten het allemaal alleen organiseren nu. De mensen zonder kinderen zien we plots in een andere kramp schieten. Ze plannen hun dagen erg vol en werken soms meer dan tevoren.

Bezig zijn is ook een manier van overleven en zich niet willen neerleggen bij de feiten. Maar hoe ben je bezig en wat doe je allemaal? Heeft dat nu nog wel zin? Een lockdown nodigt ons uit om even stil te staan bij wie we zijn en wat we echt willen. Droom eens over je ideale week. Hoe word je wakker en hoe ga je terug slapen? Hoe wil je dat de dagen eruit zien? Vul eens een droomschema in en deel dat met je huisgenoten. Hebben jullie dezelfde dromen of net niet?

Breng terug structuur in je leven

Het opstellen van een gedroomde week, kan een eerste stap zijn om terug een soort structuur in je leven in te bouwen. Afwisseling is leuk, maar als je elke dag opnieuw moet nadenken over wat je precies gaat doen, dan kan dat op termijn erg vermoeiend zijn en jezelf een onbehaaglijk gevoel van onzekerheid geven. Misschien zelfs een gevoel van angst en niets onder controle te hebben.

Hoe bouw je een nieuwe routine op? Alles start met een omgeving die toelaat om bepaalde taken georganiseerd en met de nodige structuur te doen. Niet iedereen woont in een groot huis waar je met het ganse gezin een eigen plek hebt. De uitdaging daar is om je interieur even te herzien. Misschien moet je een extra hoekje inrichten als bureau en wat afschermen van de rest. Neem eens een kijkje op de site van Ikea waar er ideeën staan om kleine ruimtes functioneel in te richten. Of ook op Pinterest is er zeker wat inspiratie te halen.

Zit je omgeving goed? Dan is het tijd om je werk eens kritisch onder de loep te nemen. Doe ik eigenlijk alles met voldoende impact en zijn er taken die efficiënter of eenvoudiger kunnen? Tim Ferris schreef ooit het boek ‘The 4 hour week‘ waarin technieken staan om onze werkweek te reduceren naar maar liefst 4 uur. Natuurlijk is dit niet voor iedereen haalbaar en het boek is vooral geschreven in de leefwereld van ondernemers, maar het geeft wel inspiratie over hoe je voor jezelf een proces kunt maken dat heel veel tijd bespaard. Want dat is de uitdaging momenteel: hoe krijg ik meer gedaan in minder tijd. Dat is de grote paradox van corona: je zou denken dat we nu zeeën van tijd hebben maar de realiteit is dat de meeste mensen bezig zijn een bedrijf te redden of van thuis uit op volle toeren blijven draaien. En dan spreken we nog niet over de gezondheidswerkers die ongezien veel werk hebben.

Maak dus een nieuwe routine om het jezelf makkelijker te maken. William McRaven, een Amerikaanse legerofficier, schreef zelfs een boek (“Make your Bed“) over hoe simpele routines, zoals elke dag je bed opmaken, een sterke impact hebben op je leven en de manier waarop je successen boekt. Begin bijvoorbeeld elke dag met de lastigste taak en je voelt je voor de rest van de dag opgelucht en productief.

Draag zorg voor je brein

Je brein heeft rust en focus nodig. Je brein is het station dat ons helpt slimme beslissingen te nemen dus daar moet je nu extra zorg voor dragen. Regel nummer 1: doe één taak tegelijk. Multitasking helpt je geen meter vooruit en zorgt ervoor dat je veel en niks tegelijk hebt gedaan. Voor de coronacrisis hadden we al een beetje last van continu afgeleid te worden. Sociale media is verlokkelijk om regelmatig te bekijken en we willen toch geen enkel event missen. The fear of missing out. Nu, tijdens de coronatoestand, is er een andere druk ontstaan. Chatberichten, webinars, videoconferences en telefoontjes vliegen rond onze oren. We kunnen onze dagen vullen met continu aan het scherm gekluisterd te zitten. Daarom is het hier van belang om een balas te zoeken tussen online en offline. Laat je niet doen en maak bewuste keuzes. The joy of missing out.

Hou een dagboekje bij en schrijf ideeën en gedachten op. Dat helpt om de dingen beter te onthouden, maar geeft ook structuur aan jouw denkpatroon. Misschien zie je het soms niet meer zitten en word je een beetje neerslachtig van deze crisis. Dan kan het helpen om in je dagboekje elke dag de 3 leukste dingen van de dag te noteren. Wat deed je glimlachen, waar werd je even blij van? Dit kunnen simpele dingen zijn, bijvoorbeeld een wandeling of een bosje bloemen.

Op vlak van productiviteit is het misschien ook het moment om nieuwe technieken te leren om meer gefocust te werken. De Pomodoro-techniek bijvoorbeeld daagt je uit om in sprints van 25 minuten te werken en dan telkens 5 minuten pauze te nemen. Zo werk je in brokjes taken af op een geconcentreerde manier.

Kortom, durf dromen, maak een plan en ontwikkel een routine die werkt voor jou. Hou het veilig!

Herbekijk de webinar en de presentatie

Onze presentatie van gisteren is opgeladen op Slideshare en kan je hier bekijken:

Ook de webinar is opgenomen: klik op deze link om toegang te krijgen (Room Pasword: a31406c3) 

 

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.